Влітку прийнято об'їдатися фруктами досхочу, насичуючи себе вітамінами на весь майбутній рік. У ці три теплих місяця ми намагаємося потішити себе різноманітними фруктами, не встигаючи помітити, як вони змінюють один одного. Вже на ринках та у магазинах з'явилося багато чорниці, тому ми пропонуємо в ній розібратися.

Чорниця - унікальна за своїм складом ягода, яка містить в собі величезну кількість різних вітамінів і мікроелементів, які необхідні для правильної роботи нашого організму. Однак, це "джерело вітамінів" потрібно вміти правильно вибирати. А ще не заважало б розбиратися в її властивостях - щоб дійсно серйозно підходити до справи.

Так, ми вже розповідали про всі переваги кавуна, а тепер давай розберемося з чорницею.

Чим корисна чорниця?

pic Перша корисна властивість чорниці - вона природний антиоксидант. Чорниця здатна впливати на недоброякісні пухлини, сприяючи до їх, якщо не зменшення, то зупинки росту. Вона впливає на них на клітинному рівні, будучи відмінною профілактикою різноманітних новоутворень. Також вважається, що вона сприяє профілактиці проти ракових захворювань.

Також чорниця містить цілий список корисних речовин, яких потребує наш організм. А саме: вуглеводи, магній, калій і фосфор. Ще є органічні кислоти, мідь, залізо і цілий список вітамінів (вітамін А, вітамін В, вітаміни С, вітаміни РР і інші). Але на цьому корисні властивості чорниці не закінчуються.



pic

Всі ми знаємо про те, що чорниця благотворно впливаєте на зір, поліпшуючи його. Але це не все. Чорниця - це природний антисептик і антибіотик. Її варто приймати при простудних захворюваннях, як відвар, а листя прикладати до зараженого місця.

Чорниця, також, допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вона, як в натуральному, так і в сухому вигляді допомагає при колітах, проблеми з кишечником і шлунком. Цікаво те, що чорниця лікує кишечник завдяки своїм антисептичним здібностям, вбиваючи всередині все, крім корисної мікрофлори кишечника.

Крім того, чорниця дуже корисна для жіночого організму так як вона сприяє регуляції менструального циклу. Після тривалого вживання, звичайно ж.

Чорниця допомагає знизити рівень цукру при цукровому діабеті і стабілізувати роботу органів і залоз. Також чорниця підвищує імунітет, виводить шлаки з організму і бореться з сухою шкірою обличчя. Цікаво те, що листя чорниці мають більшу кількість вітамінів і корисних властивостей, ніж самі ягоди.

Листя чорниці містять велику кількість дубильних речовин, вітамін С та ефірну олію.

Калорійність чорниці

Чорниця - досить дієтичний продукт. Однак, як інгредієнт для монодієти категорично не підходить, але її можна вживати без шкоди для фігури. Особливо, якщо ти сидиш на дієті. Калорійність чорниці становить 54 калорій на 100 грам.

Чим шкідлива чорниця

Незважаючи на ряд своїх корисних властивостей, чорниця містить ряд протипоказань. Так, чорниця протипоказана при сечокам'яній хворобі через те, що з-за неї організм виділятиме щавлеву кислоту (виділяти з сечею сіль).

Також, не можна їсти чорницю людям з алергією, звичайно ж. Крім того, варто звернути увагу на те, де була зібрана чорниця. Як ми знаємо, вона відмінно збирає в собі радіаційні хвилі, що робить її дуже небезпечною для нашого організму.

ДЖЕРЕЛО


А ти любиш чорниці? Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Що таке гранола? Користь і шкода популярного сніданку

Готуємо смузі разом: 30 рецептів корисних та смачних напоїв

#Ідея_дня: вчимося танцювати як Бейонсе