Влітку наш організм потребує великої кількості води, адже ми втрачаємо багато рідини у цю пору , саме тому й виникає таке бажання пити. А широкий асортимент холодних напоїв у магазині завжди привертає увагу в таку погоду. Та не поспішайте робити вибір : для того, щоб не зашкодити своєму здоров'ю потрібно знати , що можна пити в спеку, а від чого все ж варто відмовитися.

Лікарі стверджують, що людина в день потребує близько 2-3 літрів води, в залежності від ваги тіла. Зазвичай, найбільшим попитом влітку користуються такі напої: квас, мінеральні і газовані води, соки, лимонади , чай, звичайна вода, енергетичні напої та молочні коктейлі. Та який з варіантів все ж кращий? Розглянемо детальніше кожен з них.

1. Соки та газовані напої

Спрайт , кока-кола, різноманітні соки та інші напої з великим вмістом цукру, не лише не допоможуть втамувати спрагу, а й викличуть апетит та можуть серйозно зашкодити вашому здоров'ю. Тому такі напої категорично заборонено пити в спеку. А при непереборному бажанні все ж випити чогось солоденького, дієтологи радять віддавати перевагу натуральним свіжовичавленим сокам в невеликих кількостях.

2. Мінеральна вода

Цей напій також не бажано пити у жарку погоду. Адже мінеральна вода може зашкодити навіть здоровій людині. Надмірне вживання такого напою призводить не лише до порушення роботи сечової системи та шлунково - кишкового тракту, а й сприяє відкладанню солей в організмі. Тому варто викреслити цей напій зі свого щоденного раціону. Але , якщо вам вже дуже кортить випити мінеральної води, то вибирайте води з мінімальною мінералізацією, вони не зашкодять навіть тим, хто страждає від недуг шлунково - кишкового тракту. 3. Квас

Натуральний квас — ідеальний спосіб втамувати спрагу. Але це лише у випадку, якщо мова йде про справжній якісний класичний квас, який також корисний для травлення. Такий квас також багатий на вітаміни і корисні для організму мікроелементів. Та ні в якому разі не купуйте бутильований газований квас з полиць магазинів, так як безліч консервантів , цукру та барвників ,які містяться в ньому, лише зашкодять вашому здоров'ю.



pic

5.Молоко і молочні коктейлі

Молочні напої у спекотну погоду прекрасно врятують вас від спраги. Але , на жаль, вони прийдуть на допомогу лише вдома або на роботі, де є холодильник. Адже , якщо ви весь день будете носити з собою пакетик молока, навряд чи вже ввечері він буде придатний для вживання. Тому , купуючи молочні напої, краще відразу спустошуйте пляшечку. Також у молочних коктейлях та йогуртах надзвичайно висока калорійність, і якщо їх вживати у великій кількості , це може зашкодити організму. Та й більша частина молочних напоїв все ж сприймається швидше як їжа , а ніж питво .

pic

6. Вода Ось найкращий універсальний напій у спекотну пору, до того ж найбільш доступний та дешевий. Для того, щоб втамувати спрагу, варто випити 2 склянки води , з інтервалом у 5-10 хвилин, якщо після першої склянки ви все ще хочете пити , то зачекайте трохи , а згодом випийте ще одну. Також хорошим варіантом буде кинути скибочку лимону,або ж кілька ягід журавлини, це надасть воді кислуватого смаку, що допоможе швидше вгамувати спрагу. Ще можна додати декілька кубиків льоду, але пити тоді варто маленькими ковтками. Але не забувайте, якщо ви все ж вирішили перехилити склянку солодкого напою, ви повинні випити додаткову порцію звичайної води, і лише тоді організм втамує спрагу.