Отримуючи чергову квитанцію про оплату комунальних послуг, у кожної людини мимоволі виникне питання — як економити електроенергію, щоб знизити щомісячні витрати? Багатьом здається, що економити електрику в сучасних реаліях неможливо, адже не станемо ж ми відмовлятися від освітлення на користь свічок та гасових ламп, прати речі вручну і готувати в печі-буржуйці?

Однак, не обов'язково прощатися з благами технічного прогресу, адже щоб знизити споживання електроенергії, потрібно всього лише привчити себе розумно користуватися ресурсами.

За середніми підрахунками, кожна людина щомісяця витрачає сотні зайвих кіловат, що, звичайно ж, «з’їдає» додаткові кошти. Крім того, перевитрата електроенергії несприятливий і в глобальному плані: чим більше електрики використовує кожен з нас, тим більше забруднюється наше навколишнє середовище, і тим менше природних ресурсів ми залишаємо у спадок наступним поколінням.

Крок перший — міняємо лампочки

Стандартні лампи розжарювання витрачають дуже багато електроенергії. Якщо ви всерйоз задумалися про економію, насамперед замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі або LED-лампи. З допомогою перших ви заощадите близько 70% енергії, а з допомогою других ви зможете зберегти до 80% ресурсів, що витрачаються на освітлення квартири.



pic

Крім того, порівняно зі своїми попередниками, лампи нового покоління працюють значно довше. Середній термін служби енергозберігаючої лампи складає 10 000 годин. І навіть враховуючи, що енергозберігаючі та LED-лампи коштують дорожче звичайних лампочок розжарювання, вони істотно зменшать ваші звичні витрати.

Крок другий — розумно користуємося електрикою і електроприладами

Щоб заощадити електроенергію, немає необхідності кардинально змінювати свій спосіб життя, але від деяких звичок все ж доведеться позбутися. Багато хто з нас навіть не замислюється, як багато зайвих кіловат ми використовуємо даремно, коли, виходячи з кімнати, не вимикаємо світло, забуваємо про працюючі без потреби електроприлади, відкриваємо вікна при включених обігрівачах і т.д.

Поступово привчайте себе використовувати як можна менше світла. Звичайно, це не означає, що ви повинні жити в пітьмі, але тим не менш, коли це не викликає дискомфорту, використовуйте комбіноване або точкове освітлення, а також вмикайте світло тільки в тому приміщенні, в якому ви в даний момент знаходитеся. Крім того, на ступінь освітленості впливає також чистота вікон і освітлювальних приладів. Регулярне очищення ламп від пилу здатне підвищити рівень освітленості до 20%.

Пам’ятайте, що прилади, що працюють в «режимі очікування», все-одно споживають електроенергію. Якщо ви не хочете «кидати гроші на вітер», просто вимикайте побутову техніку (телевізор, електрочайник, мікрохвильову піч, комп’ютер і т. д.)



pic

Крок третій — вибираємо енергозберігаючу побутову техніку

Купуючи побутову техніку, завжди звертайте увагу на рівень її енергоспоживання. Незважаючи на те, що побутова техніка класу А коштує дорожче аналогічних агрегатів класу Е, F або G, в перспективі вона збереже ваш бюджет, так як при роботі буде споживати набагато менше енергії.

Крім того, багато сучасних електроприладів дуже корисні в плані економії функціями — датчиком присутності і таймером. Наприклад, навряд чи кожен раз, виходячи з кімнати, ви будете самостійно вимикати вентилятор, але якщо прилад оснащений датчиком присутності, він припинить роботу автоматично.

Крок четвертий — правильно експлуатуємо і доглядаємо за побутовою технікою

При забруднених фільтрах трохи знизьте температуру нагрівання води.

Щоб економити електроенергію в квартирі, можна привчити себе вчасно вимикати абсолютно всі прилади, крім холодильника, але це не означає, що вам не вдасться знизити витрати під час його роботи:

по-перше, ніколи не встановлюйте холодильник поблизу батареї, обігрівальних приладів або плити, оскільки через підвищену температуру агрегат почне працювати в посиленому режимі, споживаючи на 40% більше енергії;

по-друге, з тієї ж причини не ставте в холодильник теплу їжу;

і, по-третє, не забувайте регулярно розморожувати прилад.

Щоб знизити витрати енергоспоживання пральної машини, завантажуйте агрегат повністю, але при цьому не перестарайтеся, оскільки через надлишок речей під час прання машина витрачає більше енергії. Якщо немає необхідності в глобальному пранні, використовуйте режим «швидкого» або «економного» прання, яке збереже ваші кошти та час.

Крок п’ятий — турбуємося про утеплення будинку

У періоди міжсезоння, коли центральне опалення ще не включено, ми споживаємо дуже багато енергії за рахунок працюючих обігрівальних приладів. Дану статтю витрат можна знизити, завчасно утепливши свій будинок всіма можливими способами:

В першу чергу перевірте, наскільки якісно герметизовані ваші склопакети. Іноді захисна піна, присутня у вікнах, деформується, через що склопакети починають пропускати холодне повітря.

Крім того, відмовтеся від часткового провітрювання під час роботи обігрівальних систем. Набагато економніше частіше провітрювати квартиру, при цьому повністю відкриваючи вікно на кілька хвилин, ніж тримати кватирку постійно прочиненою.

Також врахуйте, що ви не зможете правильно заощаджувати електроенергію, якщо заховаєте батареї за декоративними ширмами або панелями, так як це знизить загальну температуру в приміщенні.

Керуючись настільки простими правилами, ви зможете економити електроенергію, не відчуваючи при цьому дискомфорту. Поборовши лише кілька усталених звичок, ви не тільки зменшите свої щомісячні витрати, але й подбаєте про довкілля!

Джерело

ЧИТАЙ ТАКОЖ: 10 способів візуально збільшити маленьку кімнату