Диплом про вищу освіту, навчання на «добре» чи, навіть, «відмінно» не дає 100 % гарантії, що відразу вийшовши за стіни університету роботодавці стануть у чергу щоб взяти вчорашнього випускника на роботу. Пошук роботи, виявляється, не така вже й легка справа. Особливо якщо ти не маєш багажу досвіду за плечима, бажано записаного в трудовій книзі. Чи легко знайти роботу випускникам вишів? Та як прискорити цей процес?

З якими труднощами доведеться зіткнутися випускнику шукаючи роботу

«Для мене, головна проблема пошуку роботи після університету в тому, що більшість роботодавців шукають людину з досвідом, яка вже працювала на подібній посаді. Їх не дуже цікавить твоя спеціальність, а тим більше оцінки, за які ми так хвилювались. Університет в якому ти вчився майже не має ніякої ролі. Прогнози викладачів про те, що як тільки почують де я вчилась, то відразу візьмуть на роботу зовсім не виправдались. Оскільки про мій університет за межами Рівне нської області мало хто чув» – ділиться своїм досвідом пошуку роботи Юлія, цьогорічна випускниця одного з університетів Рівне нщини.

Зазначимо, що за даними Головного управління статистики у Рівне нській області, кількість вільних робочих місць, заявлених роботодавцями до Державної служби зайнятості, на кінець травня 2017 р. становила 1435. При цьому на одне вільне робоче місце претендує 11 осіб. Можна припустити, що певну частину складають і молоді люди, випускники вишів, які ще не влаштувалися на роботу.

Сьогодні знайти роботу справді складно. І це стосується не лише молодих людей без стажу. Але молодому спеціалісту доведеться зіткнутися з рядом проблем, які значно ускладнюють процес пошуку роботи.

Необхідність досвіду роботи. Більшість роботодавців шукають працівника зі стажем як мінімум один рік. І не важливо ти влаштовуєшся юристом, інженером чи продавцем. Здається, що працювати потрібно починати ще з дитячого садка, щоб мати той досвід який від тебе вимагають роботодавці. Проте, не все так однозначно. Великі компанії, які стрімко розвиваються, готові брати на роботу і без досвіду. Головне, що ти вже вмієш робити і як швидко ти вчитимешся новому.

Необхідність вищої освіти. Не важливо яку ти спеціальність отримав, головне мати диплом про вищу освіту. А якщо ти шукаєш роботу по спеціальності, то це майже головна умова. Роботодавці насправді звертають на це увагу. І в більшості компаній на ринку праці вища освіта є необхідною умовою для працевлаштування.

Готовність пройти не одну співбесіду, перш ніж тебе візьмуть на роботу. Як кажуть, хто шукає, той і знаходить. Не варто розчаровуватися після першої невдалої співбесіди чи відмови. Пошук роботи не така й легка справа, і ти можеш пройти кілька співбесід перш ніж отримаєш таку бажану пропозицію працевлаштуватися.

Роботу по спеціальності знайти складно. І це справді так. Більшість фахівців в тій чи іншій галузі працюють не по спеціальності. Або ж, навіть, потім перекваліфіковуються, здобуваючи ще одну спеціальність. Та й влаштуватися продавцем сьогодні значно легше ніж вчителем, бухгалтером чи економістом.

Не все відразу. Молоді люди, часто окрилені власними амбіціями, при пошуку роботи хочуть відразу отримувати високу заробітну плату. Але, знову ж, роботодавці не готові платити малодосвідченому працівнику значно вищу зарплату ніж є на ринку. Тому головне, для вчорашнього студента в пошуку роботи, не захмарна зарплатня тут і зараз. А досвід, який ти зможеш отримати працюючи на тому місці, і перспективи кар’єрного росту. А перспективи розвитку завжди є, якщо ти готовий працювати. І, відповідно, зросте і платня за роботу.

Як же «спростити» процес пошуку роботи випускнику? Поради:

Починати шукати роботу на останніх курсах університету. Саме так, навчаючись і працюючи ви здобуватимете такий необхідний досвід роботи.

Використовувати всі можливості, які Вам дає навчання. Брати участь у сертифікатних програмах, школах, курсах, які часто для студентів безкоштовні або зі знижкою. Це не тільки цікаво, а і дає вам додаткові знання та зверне увагу роботодавця, при розгляді Вашого резюме.

Бути активним у громадській роботі. В студента для цього достатньо часу та можливостей. І, головне, активна діяльність допоможе завести нові «вигідні» знайомства, що допоможуть у майбутньому працевлаштуванні.

Починати з малого. Якщо це перспективна робота – погоджуйтесь працювати, навіть, на меншу зарплату, ніж Ви очікували. Старанно працюючи, кар’єрний ріст Вам забезпечений.

І головна порада для випускників, які шукають роботу – вірити в свої сили та постійно працювати над собою, і успіх у працевлаштуванні не змусить довго чекати!