14 червня в історії відзначилося такими цікавими подіями:

1569 підписали Люблінську унію, згідно з якою Литва та Польща об'єдналися у Річі Посполиту, а українські землі від Литви перейшли до Польщі.

Особливої гостроти після Люблінської унії набули проблеми віри та мови. Католицька церква прагнула збільшити кількість своїх прихильників. Тому в Україні засновувалися єзуїтські школи й колегіуми. Вони сприяли поширенню освіти: багато українців отримали змогу, закінчивши їх, навчатися в західноєвропейських університетах. Проте платою за освіченість ставало зречення рідної мови та батьківської віри. Через те, що в XVI столітті представники нижчих верств мали обмежені можливості для освіти, ополячення шляхти означало втрату Україною сили здатної очолити боротьбу за відновлення державності.

1834 — Ісаак Фішер зі Спрингфілда (штат Вермонт, США) одержав патент на шмерґельований папір

1898 — в Російській імперії вперше законодавчо обмежено робочий день (11,5 годин)

1920 — розпочався перший у світі конгрес феміністок

1950- по телебаченню Нью-Джерсі було вперше показане народження людини.

1965- Поль Маккартні написав пісню "Yesterday".

Її мелодія народилася ще в січні попереднього року, але довгий час композиція залишалася без слів. Остаточне народження пісні відбулося в Португалії, де Пол відпочивав разом із Джейн Ешер з 28 травня по 11 червня. Через три дні після їхнього повернення "Бітлз" за два заходи записали "Yesterday", яка стала найпопулярнішою піснею легендарного квартету.

1971- в Лондоні відкрилося перше "Хард-рок кафе" (Hard Rock Cafe).

Народилися 14 червня

1736 — Шарль Оґюстен Кулон, французький фізик, військовий інженер, відкривач основного закону електростатики

1811 — Гаррієт Бічер-Стоу, американська письменниця, авторка роману «Хатина дядька Тома»

1819 — Софрон Витвицький, письменник, етнограф

1868 — Карл Ландштайнер, англійський імунолог, відкривач основних груп крові людини та резус-фактору крові, лауреат Нобелівської премії (1930)

1891 — Євген Коновалець, полковник Армії УНР, командант корпусу січових стрільців, командант УВО, голова Проводу Українських Націоналістів

1928 — Ернесто Че Гевара, аргентинський революціонер, один із керівників Кубинської революції 1959 року