Світова архітектура знає немало прекрасних, оригінальних споруд незвичайної форми, які надовго приковують здивовані погляди туристів. Побудувати такий нестандартний будинок означає виділити своє творіння із безлічі інших, таких схожих один на одного.

Ми підібрали десятку найоригінальніших та найцікавіших будівель у всьому світі.

Будинок-корзина в США

Будівля штаб-квартири компанії Longaberger, що займається виготовленням корзин і інших плетених виробів, точно копіює форми реального виробу — плетеної корзини.



pic

Будівництво цього неймовірного шедевру тривало 2 роки і коштувало 30 мільйонів доларів. Будинок займає площу180 тисяч метрів квадратних.

Будинок-черевик, Пенсильванія



pic

Це грандіозний будинок Махлона Н. Хейнса — власника післявоєнної взуттєвої імперії. Цей «взуттєвий король» задумав таку конструкцію будівлі, аби відзначити власні успіхи у бізнесі.

Будинок-книга, Канзас (США)



pic

Книги прикрашають цей витвір мистецтва не лише зовні, а й всередині. Бо це — Центральна бібліотека Канзасу. Ідея такого оформлення будівлі втілена була для того, щоб збільшити інтерес людей до відвідування бібліотеки. А підбирати книги, пов’язані з Канзас-Сіті, допомагали місцеві жителі.

Будинок-банкнота в Литві



pic

4500 — стільки пластин різноманітного за формою і розмірами скла з Голландії використали для фасаду Office Center 1000 в Каунасі, Литва. Зображення на споруді повторює малюнок купюри вартістю 1000 літ зразка 1926 року.

Приміщення у будинку-банкноті орендують два великі литовські банки. Такий оригінальний фасад будівлі є своєрідною рекламою їх діяльності.

Будинок-рояль зі скрипкою, Китай



pic

Величезний будинок-рояль із чорного скла розташований у місті Хуайнань, що в Китаї. Аби потрапити всередину, Тобі всього лиш потрібно зайти до гігантської «прозорої» скрипки і піднятися вгору на ескалаторі. Ця «музична» споруда вміщує виставковий комплекс, в якому демонструються плани вулиць і районів міста.

Перевернутий будинок у Польщі

У селі Шимбарк, що у Польщі, є незвичайний будинок, де все навпаки! Збудували його місцеві майстри всього за114 днів, хоч і незвичною здалась їм пропозиція творця оригінальної споруди — Даніеля Чап’євськи.



pic

Здається, що будиночок от-от і впаде! Але насправді будівля стійка і пристосована для проживання. Тепер споруда —найпопулярніший польський атракціон!

Цей дім уособлює кінець комуністичної ери і теперішній час, в якому живе населення Польщі — пояснює свій задум архітектор Даніель Чап’євськи.

Кривий будинок в Сопоті, Польща



pic

Цей будинок просто вражає своїми чудернацькими формами! Він немов розпливається у повітрі! А хто ж його щасливі мешканці? Це відомий польський ілюстратор дитячої книги Ян Марсин і талановитий шведський художник Пер Дахлберг. Будівництво дому тривало майже рік і вже вкінці 2003-го Кривий будинок ловив здивовані погляди туристів і місцевих жителів.

Будинок-камінь (Stone House), Гімараєш, Португалія

Цей дивний будинок було побудовано 1974 року, в горах неподалік від містечка Фафи. Будівля дуже нагадує будинок мультяшних героїв "Флінстоунів".



pic

За архітектурним планом, будівельники просто знайшли чотири величезних камені й побудували між ними будинок, заощадивши, таким чином, на двох стінах.

У будинку асиметричні вікна й покриті мохом валуни, черепиця з одного боку і плоский скат з іншого. Всього у Stone House 2 поверхи, камін і басейн.

5 ідей для декору холодильника: нове життя старих речей

Kinemax (Франція)



pic

Le Kinemax Poiters схожий на кристали, що виросли з-під землі. Будівля розташована в парку розваг Futuroscope в місті Пуатьє.

Споруду виконано зі скла і вона являє собою кінозал. Фільми йдуть з використанням передових технологій, є екрани з кутом огляду 360 градусів. Це створює ефект присутності, недоступний звичайним 3D або IMAX.

Palais Bulles (Франція)

Площа "Палацу з бульбашок" - 1200 квадратних метрів. У 1989 році будівлю придбав дизайнер П'єр Карден. Спочатку це був готель на десять номерів, а тепер він використовується модельєром в якості дачі.

pic