Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Енергоефективні заходи
Rivne1.tv
Як просувають енергоефективні заходи на Рівне нщині ?
Енергетична незалежність – галузь, якою часто маніпулюють чиновники та ті, хто хоче дорватись до керма влади. Після підняття тарифів починають піднімати прожитковий мінімум, які нібито повинні допомогти справитись з попередньо піднятими тарифами на комунальні послуги. Пояснення усьому нібито зрозуміле – «На шляху до Європи, робимо по-європейськи». Та окрім цих фінансових гойдалок держава має впроваджувати програми, які таки приведуть до енергоефективного життя в країні.
В рамках проекту "Україна +" ми проаналізували, як працює місцева влада у галузі енергоефективності.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з 2015 року публікує рейтинг областей за рівнем енергоефективності та впровадженням технологій відновлювальної енергетики. За результатами моніторингу Рівне нська область займає перші місця з енергоефективності та впровадженні технологій альтернативної енергетики. Результати моніторингу регіонів представлені в таблиці 1.
За даними Міністерства регіонального розвитку
Рейтинг запропонований Міністерством регіонального розвитку (табл. 1) має значний недолік – вузькість. Він робить акцент на енергоефективності лише бюджетної сфери, підприємств, що фінансуються з міських бюджетів та житловому секторі. Все, що не належить державі, в рейтингу не враховується. Крім того, рейтинг ігнорує найбільш проблемну сферу енергозбереження, як і Рівне нської області, так і України загалом – промисловість.
Більш ранні дослідження енергоефективності (в період з 2011 по 2013 рік) у регіональному розрізі, проведені компанією «Систем Кепітал Менеджмент» та аналітичним центром "БЕСТ". Вони включають у розрахунок енергоефективність промисловості та демонструють діаметрально протилежні показники нашої області. За оприлюдненими даними Рівне нська область деградувала в енергоефективності опустившись з 21 місця в 2011 році до 25 в 2013 році (див. табл. 2 і 3).
При цьому показники енергоефективності в побутовому секторі та сфері послуг постійно зростали. В сільськогосподарській галузі відбувся спад в енергоефективності (порівняно з показниками 2011 та 2012 років) через пожвавлення ділової активності та зростання споживання енергії на 24,5%. Низька позиція Рівне нщини зумовлена вкрай негативними показниками енергоефективності промислового сектору. В період з 2010 по 2013 рік промисловість Рівне нської області використала на 9,7% енергії більше.

Така негативна ситуація з енергоефективністю промисловості не може лишатися без уваги органів місцевої влади. Моніторинг цього питання припинився з 2013 року, але це не означає, що проблема вирішилась (дивлячись на тенденцію зростання енергоспоживання), тому важливо проаналізувати заходи місцевої влади спрямовані на її подолання.
Місцева влада та енергоефективність
Дії місцевої влади стосовно енергоефективності в області за період з 2011 до 2017 року прописані в чотирьох програмах
Програма енергозбереження та енергоефективності міста Рівного на 2011 - 2015 роки
Програма енергозбереження та енергоефективності міста Рівного на 2015 - 2019 роки
Обласна програма енергоефективності на 2011 - 2015 роки
Обласна програма енергоефективності на період до 2020 року
Для початку варто зазначити, що в перших трьох програмах (двох муніципальних та обласній програмі на період з 2011 по 2015 рік), чітко описується стан енергоефективності та визначаються найбільш проблемні сфери. Особливе місце в муніципальних програмах надається проблемі енергозбереження в промисловості регіону. Поряд з нею зазначаються проблеми в бюджетній сфері, галузі теплопостачання та надання комунальних послуг. В обласні програмі на 2015 рік особливий акцент зроблений на сферу постачання, транспортування, споживання теплоенергії. В останній обласній програмі відсутнє визначення проблеми, на яку спрямована програма.

А от заходи спрямовані на вирішення проблеми енергоефективності промисловості у програмах відходять на задній план або ігноруються.
У муніципальній програмі Рівного на період з 2011 по 2015 рік більшість заходів влади спрямовані на підвищення енергоефективності комунально-побутових господарств, підприємств житлового та комунального господарства та бюджетних установ. Сумарно їх кількість дорівнює 92 %, на енергетику та заходи в промисловості виділено по 4%.
Тенденцію змін можна простежити на інфографіці 1.

Ця програма містить в собі два види заходів: перший тип пов'язаний з управлінською стороною, другий - суто технічний. В першу групу входять наступні кроки: вдосконалення системи управління енергозбереженням; впровадження системи енергоменеджменту в бюджетній сфері міста; проведення енергетичного аудиту в бюджетних установах; створення поновлення бази енергозберігаючих проектів. Друга частина дій пов'язана з реконструкцією теплових мереж, заміною котлів, ламп, світильників та інше.
В програмі енергоефективності на період з 2015 по 2019 рік спостерігається подібна тенденція (див. Інф. 2)

Нова програма енергозбереження має в собі також дві частини. Перша традиційно стосується менеджменту та передбачає: вдосконалення системи енергетичного менеджменту в місті Рівне ; здійснення щоденного моніторингу споживання енергоносіїв; проведення енергетичного аудиту в бюджетних установах; поновлення даних енергетичних паспортів; створення та постійне поновлення бази енергозберігаючих проектів. В другій частині знову ж таки технічні кроки підвищення енергоефективності міста.

Однак в цій програмі енергоефективності є принципово нові пункти, які стосуються реалізації Європейської ініціативи "Угода мерів" та впровадження програми муніципальна програма сталого розвитку. Вони якісно покращують рівень енергоефективності в житловій та бюджетній сфері.
Обласна програма енергоефективності майже повністю зорієнтована на бюджетну сферу, маленька частинка програми спрямована на вирішення проблеми теплопостачання та зовсім відсутні кроки в сфері промисловості.
На відміну від міських програм, обласна має тільки одну технічну частину, яка містить в собі модернізацію, заміну котелень, реконструкцію систем теплопостачання, впровадження теплового насосу типу "ґрунт-вода", переведення котельні з використання природного газу на тверде паливо та інше.


На відміну від міських програм, обласна має тільки одну технічну частину, яка містить в собі модернізацію, заміну котелень, реконструкцію систем теплопостачання, впровадження теплового насосу типу "ґрунт-вода", переведення котельні з використання природного газу на тверде паливо та інше.
"Були програми переважно конкурсні – як у міської, так і в обласної влади, спрямовані на підвищення енергоефективності. У міської влади найбільше фінансів, я думаю, витрачалось на підтримку ОСББ і встановлення лічильників. В обласної – на підтримку комунальних закладів, які підпорядковуються обласній владі. Не можна казати однозначно, що все погано чи все добре. Той факт, що міська влада надавала підтримку ОСББ - це позитивний сигнал. У результаті ми маємо, що в Рівному чи не найбільше у відсотках порівняно до кількості будинків створено ОСББ і вони майже всі мають лічильники, і не тільки ОСББ, хоча вартість теплової енергії чи не найдорожча за гігакалорії, розмір платежів на одного жителя – один з найменших. Це через наявність майже повного обліку споживання тепла. Це розумно, тому що без обліку складно про щось говорити. Ці програми міські були спрямовані на покриття відсотків чи на оплату часткової вартості заходів. Обласна програма була також минулого року на покриття відсотків по теплих кредитах по всій області. Вона теж стимулювала до того, що люди більше брали теплі кредити на енергоефективні заходи"
Андрій Мартинюк
голова ГО “Екоклуб - Рівне ”
Скандальна й суперечлива нова програма
Обласна програма з енергоефективності на 2017-2020 роки набула широкого розголосу в день її прийняття, 17 березня. Екологи закликали чиновників доопрацювати текст програми, пропонуючи долучитися, аби вона не була формальною, для галочки.


Новий підхід до енергоефективності ?
Якщо нова міська муніципальна програма енергоефективності має в собі лише елементи новацій, то обласна (до 2020 року) описує положення про обласний конкурс проектів з енергоефективності. Метою конкурсу є відбір проектів з енергоефективності, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Учасниками конкурсу можуть бути проекти, розроблені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, установами і організаціями області, що фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, та проекти, розроблені та подані спільно кількома учасниками. Відповідно, за новою програмою обласна рада не планує конкретні заходи, як то було в минулі роки. Нині організація, яка має проблему в галузі енергоефективності, повинна сама звернутися за допомогою до органів місцевої влади та виграти конкурс. З огляду на це програма виглядає цілком проривною. Так вона нібито дозволить більш раціонально витрачати бюджетні кошти. Обирати кого модернізувати, тепер будуть на відкритому конкурсі, виходячи від потреб організації, а не знайомств керівника. Однак, так ситуація виглядає тільки теоретично, на практиці все набагато складніше. Впровадження програми в життя проходить повільно та не без проблем.
Через нашу критику не було прийнято обласну програму підвищення енергоефективності до 2020 року. Фактично там було написано - ми будемо щороку проводити конкурси і на цьому обласна діяльність з енергоефективості буде закінчена. Конкурси це дуже добре. але влада може робити набагато більше, ніж просто роздавати зібрані з нас податки. В результаті ми знайшли, надіюсь, розумне рішення. Тобто застереження обласних депутатів було в тому, що якщо ми зараз не приймемо, то не зможемо фінансувати заходи цього року. Ми прийняли що до кінця року буде конкурс і так само обласна влада має розробити комплексну програму підвищення енергоефективності області. У нас вже є сумніви, що це буде зроблено, бо роботи не відомо коли розпочнуться.
Андрій Мартинюк
голова ГО “Екоклуб - Рівне ”
За інформацією громадської організації "ОПОРА", 16 травня відбулося перше організаційне засідання ради з проведення обласного конкурсу проектів з енергоефективності. Мета засідання полягала у тому, щоб затвердити порядок оцінювання проектів з енергоефективності та форму проектної заявки, визначити кінцевий термін подання заявки в участі та опрацювати заявки, які були подані на конкурс у 2016 році та не пройшли відбір для подальшої участі. Робоча група підтримала пропозицію підвищення кількості балів (+5 балів) при оцінці проектів для критерію окупності проекту, за рахунок зменшення балів за критерій використання природного газу. Фактично, ми повернулися назад, критерій окупності проекту буде оцінений найбільшою кількістю балів, а значить, масштабні проекти з енергозбереження (термін окупності в яких більший) відходитимуть на другий план. В кінці ми отримаємо ряд маленьких, малоефективних заходів, які не можуть змінити ситуацію докорінно.

Конкурс передбачає створення переліку заходів для установ, організацій, які фінансуються з державного бюджету, але минає недержавний сектор.
Тож якою буде зрештою нова програма з енергоефективності на наступні кілька років, і які заходи пройдуть конкурс, стане відомо до кінця цього року.
Текст та інфографіки: Роман Крючок, Наталія Гусарук
Відео: Rivne1.tv

Енергоефективність на місцевому рівні

Проект ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: