На Рівненщині досі знаходять вибухонебезпечні предмети часів війни.

Так, 27 травня в селі Гута Костопільського району в приватному господарстві було виявлено артилерійський снаряд калібром 150 мм. часів Другої світової війни.

29 травня групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Рівне нській області за сприянням Костопільської РДА було проведено обстеження прилеглої територій та проведено знешкодженя вибухонебезпечних предметів на Рівне нському військовому палігоні.

Головну небезпеку в таких "подарунках" містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи, перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів).

Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть доторкатися – це дуже небезпечно!

ПЕРЕДУСІМ ПОТРІБНО:

- обгородити місце знаходження вибухонебезпечного предмету;

- нікого не допускати до цього місця, для чого організувати за допомогою місцевих жителів чергування до прибуття представників органів влади та співробітників державної служби з надзвичайних ситуацій;

- повідомити органи влади, міліцію, військовий комісаріат, відділ (управління) з питань надзвичайних ситуацій та районний відділ державної служби з надзвичайних ситуацій;

Виявлені вибухонебезпечні премети знищуються підриванням на місці або в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями - піротехніками рятувальних підрозділів державної служби з надзвичайних ситуацій.

Пам’ятайте! Після Вашого повідомлення фахівці знешкодять вибухонебезпечні предмети. В кожній авіабомбі, снаряді, міні приховується смертельна небезпека для людини.

Про це інформує прес-служба ГУ ДСНС України у Рівне нській області.

pic