Україна — одна з найбільших країн в Європі, але коли вона не проводить великі заходи, наприклад, цьогорічного конкурсу «Євробачення», державі з великими труднощами вдається зазивати до себе гостей.

Політичні, територіальні та економічні труднощі України не сприяють поліпшенню іміджу цієї колишньої радянської республіки, якій складно відшукати свою індивідуальність, відчуваючи вплив Росії і Західної Європи.

Тим не менш, в Україні є багато чудових місць, де можна розгорнути туристичний бізнес. Жваві міста, стародавні фортеці, приголомшливі ландшафти, приголомшлива сільська місцевість і місцева гостинність — все це робить Україну особливо привабливою, незважаючи на її поточні труднощі.

Відсутність масового туризму надає Україні чарівність і автентичність, які відсутні в інших країнах.

Львів

Львів вважається культурною столицею України, і у нього найзахідніша з усіх українських міст архітектура. Там є чудове Старе місто, яке перебуває під захистом ЮНЕСКО, відоме своїми прекрасними вузькими вуличками, величними храмами, чудовими музеями і чарівною атмосферою.

Це затишне і гостинне місто, яке пропонує туристу цілий ряд тематичних ресторанів, хороших барів і чудове нічне життя. Незалежно від пори року Львів користується популярністю в українців, які приїжджають туди на вихідні, щоб відчути флюїди Старого міста. Гості міста можуть проїхати по туристичному маршруту «Золота підкова Львівщини». Це екскурсія по найвідоміших замках області: Олесько, Золочів та Підгірців.

Чернівці

Місто Чернівці отримало назву «маленький Відень» завдяки своїй багатій австро-угорській архітектурній спадщині. Це одна з перлин західної України. Там можна побачити красиву будівлю Чернівецького університету, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. По місту можна здійснювати романтичні прогулянки, роблячи перерви в чарівних кафе у віденському стилі.

Любителі модерну можуть помилуватися елегантними фресками і прекрасним інтер’єром Чернівецького художнього музею. Володіючи багатою історією мультикультуралізму, Чернівці, які перебували під владою різних держав, є одним з найбільш цікавих для відвідування місць на Україні.

Софіївський парк в Умані

Софіївський парк, який є одним з найяскравіших зразків європейського садового дизайну, був створений на початку 19-го століття. «Софіївка» — це унікальна природна пам’ятка України. Створив цей парк польський магнат Станіслав Потоцький, який подарував його на день народження своїй дружині Софії.

В цьому великому парку є водоспади, озера, статуї, фонтани, античні гроти і штучні руїни. Це ідеальне місце для прогулянок і відпочинку в оточенні природних красот. Ще одним прекрасним зразком ландшафтного дизайну 18-го століття є Олександрійський дендропарк в невеликому містечку Біла Церква під Києвом.

Київ

Золочені куполи величних церков, довга і багата історія, еклектика архітектури і безперервне міське життя — все це робить Київ привабливим місцем для всіх відвідувачів України. Київ — це одне з найвідоміших міст в Східній Європі, і серед його визначних пам’яток є два об’єкти всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО: Києво-Печерська лавра (печерний монастир) і собор Святої Софії.

Там також знаходиться знаменитий Андріївський узвіз — вимощена бруківкою історична вулиця. А ще там є Будинок з химерами в стилі модерн, який прикрашений багатьма скульптурами і викликає захоплення. На південній околиці Києва, поблизу селища Пирогів розташувався Музей народної архітектури та побуту України, що є одним з найбільших музеїв Європи під відкритим небом.

Мукачево

Це чарівне і компактне місто у західному Закарпатті, де є безліч пам’яток австро-угорської архітектури, а також красивий замок, розташований на пагорбі по сусідству. Замок Паланок колись був однією з найважливіших фортець Трансільванського князівства, а зараз є пам’яткою і відомим місцем українського туризму.

Мукачево може також послужити чудовою відправною точкою для дослідження природних чудес Карпатських гір, серед яких розташувалося озеро Синевир, та мальовничий водоспад Шипіт.

Переяслав-Хмельницький

Переяслав-Хмельницький часто називають містом музеїв. Він знаходиться в 80 кілометрах на північний захід від Києва, і там можна побачити не менше 24 пам’яток, в тому числі, безліч пам’яток матеріальної культури. Серед них Музей хліба, Музей рушника (традиційна українська ритуальна тканина), Музей українського народного одягу і Музей космосу. Але найбільше враження справляє Музей народної архітектури і побуту, який знаходиться під відкритим небом, де зберігаються унікальні експонати від найдавніших часів до початку 20-го століття.

На іншому березі могутнього Дніпра, який розділяє Україну на захід і схід, стоїть маленьке містечко Канів, де знаходиться Шевченківський національний заповідник, присвячений одному з найвидатніших українських письменників Тарасу Шевченку. З пагорбів заповідника відкривається чудовий вид на річку.

Харків

Колись Харків був столицею України, а зараз є другим за величиною містом. Це місто студентів, які вносять в його життя свіжий струмінь. В місті достатньо музеїв та пам’яток культури, завдяки яким він є цікавим місцем для відвідування.

Площа свободи — одна з найбільших площ у Європі, а будівля Держпрому є одним з найвідоміших зразків архітектури в стилі конструктивізму. Його будівництво було завершено в 1928 році, і в той час це була найбільша будівля у світі.

Чернігів

Чернігів — одне з найдавніших міст України. Колись він був процвітаючим і важливим центром середньовічної Київської Русі, яка стала першою східнослов’янською державою. Там є унікальні зразки середньовічної слов’янської церковної архітектури, серед яких один з найдавніших на Україні храмів — Спасо-Преображенський собор, побудований в 11-му столітті і прикрашений чудовими фресками.

В Чернігові знаходиться третина всіх східноєвропейських пам’яток періоду до монгольської навали. Качанівська садиба 18-го століття є популярним місцем проведення екскурсій з Чернігова і Києва. Це прекрасний особняк в стилі неокласицизму, оточений доглянутими англійськими садами, озером і штучними античними руїнами.

Одеса

Будучи одним з найбільших в Україні морських портів і торгових центрів з прекрасним історичним районом, Одеса може похвалитися численними скарбами, які чекають туристів. В центральній частині міста безліч пам’яток, а любителі архітектури можуть захоплюватися прекрасними палацами і унікальним поєднанням архітектурних стилів.

Любителям позасмагати і поплавати Одеса пропонує багатокілометрові чорноморські пляжі, а також величезну різноманітність денних і нічних розваг. В Одесі знаходиться одна із самих чудових театральних будівель Європи — Одеський театр опери та балету, збудований у 19-му столітті віденськими архітекторами Фельнером і Гельмером.

Ужгород

Це маленьке місто, що знаходиться прямо на кордоні зі Словаччиною, за останні 100 років належало п’ятьом різним країнам. Його історичну приналежність можна простежити по центральному району, де поруч стоять функціоналістські чеські будівлі, класичні угорські маєтки, а також православні, католицькі і греко-католицькі храми.

Ужгород — це жвавий центр Закарпаття, звідки відкривається шлях у Карпатські гори. Туди легко можна дістатися з великих центральноєвропейських міст. Щоб побачити кращий музей в Закарпатті, вирушайте в ужгородський Музей народної архітектури і побуту. Там ви побачите унікальну дерев’яну церкву Святого Михайла, будівлі 16-го століття та інші чудові зразки місцевої архітектури.

Кам’янець-Подільський

Тим, хто любить мальовничі види і затишок старих міст, пряма дорога в Кам’янець-Подільський, який гідний уважного вивчення. В цьому маленькому місті на заході країни знаходиться одна з найбільш дивовижних фортець у Східній Європі. Вона велично стоїть на високому острові, оточеному річкою Смотрич.

Крім фортеці, Кам’янець-Подільський відомий своїм фестивалем повітряних куль, який зазвичай проводиться в кінці весни. Ще одну величну фортецю можна знайти неподалік у місті Хотині. Хотинська фортеця вважається однією із самих мальовничих і відвідуваних фортець в Україні. Там було знято безліч радянських і українських історичних фільмів завдяки її величним видами і атмосфері історичної достовірності.

Джерело

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Кохай українською: 12 романтичних колоритних слів