Відносини між Україною та Республікою Польща нараховують сотні років. За цей час між країнами були як світлі, так і відверто криваві сторінки історії. Минулої п'ятниці, 26 травня, в Open Office платформи взаємодій "Простір" відбулася зустріч із польським аналітиком, коментатором та істориком з Польського інституту міжнародних справ Лукашем Ясіною. У форматі відкритого діалогу обговорили відносини між нашими країнами.

Примирення та співпраця - ось ключові ідеї зустрічі з польським експертом.

"Українсько-польські взаємини на Волині - це не тільки сумні події пов'язані з масовими вбивствами мирного населення в 1943, це ще й 600 років спільного співіснування,” - зазначав Лукаш Ясіна.

Говорячи про співіснування між українцями та поляками на Волині, польський історик згадав про Генрика Юзевського, який був однією з ключових постатей в новій політиці Юзефа Пілсудського стосовно східних земель Речі Посполитої. В період з 1928 по 1938 рік Юзевський займав посаду Волинського Воєводи. Пан Генрик запровадив нову "волинську політику" чи так званий "волинський експеримент". Сенс якого полягав у тому, щоб виробити у волинян почуття приналежності до Польської держави. З цією метою "волинська програма" передбачала можливість залучення українців до участі у законодавчих органах Польщі, місцевих адміністраціях, в органах самоуправління.

"Волинський експеримент Юзевського - це по суті новаторство, яке продемонструвало нам, що українці та поляки можуть жити разом та поважати один одного. Це один з найяскравіших прикладів співпраці між нашими країнами, але далеко не останній," - заявив польський історик.

Історія історією, але разом з тим обговорили з паном Ясіною і питання сучасних проблем у відносинах між нашими країнами. Дійшли спільного висновку, що від чвар між нашими країнами виграє тільки Росія, інтереси якої не обмежуються тільки Україною.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv