Учора, 24 травня, близько півдня працівники поліції охорони зафіксували, що жінка у одному із банківських установ намагалася розрахуватися банкнотою номіналом 500 гривень із ознаками підробки. Як не стати жертвою фальшивомонетників, застерігають експерти.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telgram: Rivne1.tv

35-річна рівнянка прийшла у відділення банку, аби розрахуватися за комунальні послуги. Нічого не підозрюючи, дістала 500-гривневу купюру і протягнула до віконця. Однак там їй сповістили, що купюра не справжня та містить елементи підробки. Далі ошуканій жінці довелося спілкуватися із поліцейськими.

Національний банк України ввів в обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень з удосконаленою системою захисту.

Елементи захисту 500-гривневої банкноти зразка 2015 року

1. Водяні знаки: багатотоновий водяний знак – портретне зображення Григорія Сковороди та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу (розміщено вертикально в правій нижній частині багато-тонового водяного знака).

2. Повністю занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій за допомогою збільшувального скла можна побачити зображення у прямому та перевернутому вигляді: «500 ГРН», елемент малого Державного Герба України і підкреслене цифрове позначення номіналу «500».

3. Наскрізний елемент – зображення цифрового позначення номіналу «500», усі елементи якого збігаються та доповнюють один одного під час розглядання банкноти проти світла.

4. Елемент SPARK – оптично-змінне зображення розгорнутої книги, яке має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від зеленого кольору до синього.

5. Латентне зображення (зображення цифрового позначення номіналу – “500”): цифри видимі під час розглядання банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом: темні на світлому фоні – при розгляданні банкноти з довгої сторони, світлі на темному фоні – при розгляданні банкноти з короткої сторони.

6. Рельєфні елементи зображень, шорсткість яких відчувається на дотик. На фото: а) написи та зображення; б) елемент для людей з послабленим зором; в) фрагмент портрета.

7. Мікротекст – написи, що повторюються, і які можна прочитати за допомогою збільшувального скла.

Як діяти, щоб упевнитись в достовірності купюри

Варто зазначити, що фальшивомонетники орієнтуються на психології людини та зазвичай підроблюють ті елементи захисту, які відомі широкому загалу.

Існує досить проста послідовність дій, яку коротко можна назвати правилом трьох «П»: подивися, покрути, помацай.

Тобто спочатку купюру потрібно уважно оглянути. Звернути увагу на те, щоб співпадали номери на зворотній стороні банкноти (права сторона та у лівій нижній частині), побачити яскраво-зелене, оптично-змінне зображення розгорнутої книги, яке має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи від зеленого кольору до синього. Потім необхідно поглянути на просвіт і переконатися в тому, що на банкноті в належних місцях є водяні знаки і захисна стрічка темно-сірого кольору з яскраво вираженим кінематичним ефектом.

Крім того банкноту потрібно гарненько помацати, щоб переконатися в наявності об'ємних, рельєфних елементів, шорсткість яких відчувається на дотик.

І нарешті, якщо громадянин не впевнений, чи досить добре він зорієнтувався у всіх захисних елементах або мова йде про досить великій кількості банкнот, перевірка яких займе багато часу, то він має можливість вдатися до допомоги фахівців, яку надають окремі банківські установи.

Що робити, коли Ви виявили сумнівні банкноти:

- повідомити в органи поліції;

- детально розповісти про обставини отримання підробленої купюри;

- надати реквізити купюри і вказати особливості, що викликали сумнів у її справжності;

- зберегти отриману підозрілу купюру у тому вигляді, в якому вона була отримана від іншої особи, до прибуття працівників поліції;

- залежно від обставин отримання купюри, запам’ятати інших осіб, які в подальшому підтвердять зазначені дії або нададуть додаткову інформацію, необхідну для розкриття злочину;

- за умови дотримання особистої безпеки здійснити можливі дії із затримання збувачів (відвернути увагу, затримати час або інше) до прибуття співробітників поліції.

За матеріалами Рівне нського НДЕКЦ МВС

pic



pic