Вирощувати огірки можна у відкритому ґрунті, в теплиці або парнику. Навіть вирощені на власному підвіконні огірки можуть давати непоганий урожай. Тим, хто любить експериментувати, може сподобатися й інший оригінальний спосіб, а саме — вирощування огірків у діжці.

Діжка

Для початку необхідно підібрати діжки і місце для огірків. Зовсім необов’язково купувати нові діжки, підійдуть старі, які відслужили свій термін експлуатації. Наявні в них дірки будуть своєрідними перфораціями для видалення зайвої води. Поставити діжки найкраще подалі від будинку і місць відпочинку.

Субстрат для наповнення

Заповнювати ємкості починають з найперших весняних місяців. Для цього в них складають усі наявні рослинні залишки, а також харчові відходи. Винятком є лише м’ясні продукти, їх небажано додавати до загальної маси майбутнього субстрату. В якості дренажу підійде грубий матеріал: гілки, стебла кукурудзи і соняшнику, тріски.

Для ущільнювання матеріалу і формування перегною, наповнювач проливають попередньо гарячою водою, а потім накривають діжку поліетиленом. Через 7-8 днів субстрат осяде і процес заповнення діжки можна продовжити. Щоб запобігти розмноженню патологічних мікроорганізмів і прискорити процес утворення перегною, весь вміст перед закладанням нового шару поливають ЕМ-препаратами. Не забороняється додавати в діжки і готовий перегній з садовою землею. В якості останнього (верхнього) шару насипають родючий ґрунт. Його товщина повинна бути приблизно 10 сантиметрів.

Читайте також: Як вирощувати цибулю-порей?

Посів

Коли діжка повністю заповнена субстратом, можна починати посів насіння огірків. Цей час зазвичай припадає на першотравневі свята. Насіння попередньо не пророщують. Це характерна особливість культивування насіння в діжках. Насіння необхідно лише замочити та продезінфікувати в розчині перманганату калію.

В одній стандартній діжці можна успішно виростити від шести до восьми кущиків огірків. Перед посівом ґрунт ще раз проливають теплою водою. А після посіву накривають ємності поліетиленовою плівкою або агроволокном. Як тільки ми побачимо перші сходи, плівку знімають і використовують її тільки в нічний час, у випадку низьких температур.

Догляд

Коли з’явиться третій справжній огірковий листочок, до рослини встановлюють підтримуючу шпалеру-опору. Приблизно до початку червня ґрунт в діжці додатково осяде, а необхідність у додатковому укритті зникне.

Проводячи вирощування огірків в діжці, можна також відзначити, що така міні-грядка не потребує прополки, так як листя огірків, як правило, створюють відмінне укриття для ґрунту і перешкоджає розвитку бур’янів. Не потрібно такі огірки і додатково прищипувати.

За весь період розвитку і росту рослини підгодовують коров’яком, розведеним водою 1:10 або курячим послідом, розведеним 1:20. Періодично рослини потрібно обприскувати настоєм лушпиння від цибулі, яка є не тільки джерелом мікроелементів, але і хорошою профілактикою проти попелиці.

При уважному догляді і своєчасному поливі огірки в діжках дають хороший урожай і за літній період доставляють значно менше клопоту своїм власникам, ніж тепличні рослини.

Джерело