Президент України Петро Порошенко підписав указ про нові санкції Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, які передбачають, зокрема, блокування доступу до соцмереж «ВКонтакте » і «Однокласники».

Про це повідомляє Адміністрація президента України.

Крім цього, забороняється доступ до всіх сервісів «Яндекса», а також програма управління бізнесом 1С.

Доступ до соцмереж заблокований в рамках обмежень, накладених на Mail.Ru Group. Провайдери також повинні будуть заблокувати доступ до самого сайту Mail.ru.

Зокрема, ТОВ «Вконтакте» обмежили торговельні операції, заборонили виведення капіталів за межі України, заборонили ввезення валюти і отримання ліцензій НБУ та інших організацій, обмежили або припинили телекомунікаційні послуги та використання телекомунікаційних мереж загального користування та інші.

Подібні обмеження торкнулися також ТОВ «Мейл.Ру Україна», ТОВ «Яндекс» і акціонерне товариство «Лабораторія Касперського».

Блоковані також будуть сайти антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb. Також санкції введені проти телеканалів РБК, «ТВ Центр», ВГТРК, «НТВ Плюс», «Рен-тв» і «Звезда».

Наразі «Вконтакте» та «Яндекс» не коментує заборону.

Зазначимо, що за даними аналітичної компанії Gemius, в березні 2017-го року сервісами на сайті «Яндекс» користувалися 10,8 млн осіб з України віком від 14 років без обліку мобільних пристроїв.

«Вконтакте», за даними Kantar TNS CMeter, користуються 78% усіх користувачів українського інтернету (дані за квітень 2017-го). Це, щонайменше, 20 млн користувачів.

Загалом у список потрапили 468 компаній і 1228 фізичних осіб. Заборона для них діятиме від року до 3 рік. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Зазначимо, що таким чином Україна потрапляє до 30 країн світу, які забороняють ті чи інші соціальні мережі. Досі, за даними американської організації Freedom House, таких держав 24.

Доступ користувачам до соцмереж обмежено у 38 країнах. Також у 38-ми громадян можуть заарештувати за пости в соцмережах.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Додамо, що Україна долучилася і до цього списку: у 4 травні Галицький районний суд м. Львова присудив до 2 років 6 місяців обмеження волі за публікацію комуністичних гасел у соцмережах.

Станом на 2016-ий у 8 країнах світу заборонено Facebook, у 12 месенджер WhatsApp, Telegram у 4 країнах.

Найбільш жорсткі обмеження існують в Китаї, Сирії, Ірані, Ефіопії, Узбекистні, Кубі, Саудівській Аравії, Бахрейні.

Досі рівень свободи в Інтернеті в Україні оцінювався як «частково-вільний».

Утім, обмежити онлайн-доступ доволі складно, тож уряди мають створювати спеціальні інституції. Так, наприклад, у Китаї функціонує так звана «онлайн-стіна» – набір законодавчих та технологічних дій, який контролює Комуністична партія. Росія має РосКомНадзор – федеральний орган, який контролює свободи в Інтернеті.