(*Для кожного з нас найважливішою та найріднішою людиною є матуся. Адже можна мати кілька братів і сестер, народити багато дітей, не один раз знайти нове подружжя, і навіть бабусь із дідусями у нас по двоє. І тільки мама - на все життя одна єдина, неповторна і найрідніша!*)

День матері - це міжнародне свято на честь матерів - як таких, що вже стали ними, так і тих, хто тільки готується до материнства. Цим свято відрізняється від Міжнародного жіночого дня 8 Березня, коли привітання приймають усі представниці жіночої статі, незалежно від того, чи є вони мамами.

Щорічно Україна вшановує матерів у другу неділю травня. Відбувається це з 1999 року, згідно з Указом Президента України.

День матері в Україні у 2017 році припадає на неділю, 14 травня.

В Україні в це свято прийнято вітати всіх мам, бабусь і вагітних жінок, які незабаром також стануть матусями. На їхню честь влаштовуються святкові вечори, концерти і торжества, а також тихі сімейні свята.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: 100 ідей подарунків на День матері

Звідки взявся День матері

Років 200 тому англійці відзначали у другу неділю Великого посту так звану "Материнську неділю" на честь усіх матерів світу.

Американці на офіційному рівні вперше визнали День матері понад 100 років тому, завдяки мешканці Філадельфії Анні Джервіс. Саме вона виступила з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Незабаром інші штати Америки, а також багато держав наслідували цей приклад і стали святкувати День матері.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін .). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.

Не зважаючи на особливу роль жінки в українській історії, в Україну свято потрапило з діаспори. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика “Жіноча доля” Олена Кисилевська. Також, 1929 року “Союз українок” зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації “Просвіта”, “Рідна школа”, “Пласт”, “Сокіл” та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.