Щоб шашлик не зіпсував настрій усій компанії, був неймовірно смачним та соковитим, його потрібно привильно замаринувати. Сподіваємося, що хоча б один з 15 варіантів маринадів припаде вам до смаку.

1. Маринад "бульбашковий"

На 1 кг м’яса: 1 сильногазованої мінеральної води, 2 цибулини, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка чорного перцю горошком, свіжа зелень.

Цибулю нарізати кубиками, натерти нею м’ясо, викласти в каструлю, перекладаючи гілочками зелені, цибулею, сіллю і горошинами перцю. Залити водою і витримати від 1 години (свиняча шия) до 4 годин (жорстка яловичина).

Ідеально для свинини, хоча з яловичиною теж непогано.

Важливо! Воду потрібно брати питну, а не лікувально-столову.

2. Маринад кефірний

На 1 кг м’яса потрібно: 0,5 л кефіру (жирністю не вище 2,5%), 0,5 кг цибулі, 10 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка хмелі-сунелі.

Цибулю порізати кубиками, трішки прим’яти, змішати з хмелі-сунелі та сіллю. Перетерти м’ясо з цибулевої сумішшю, залити кефіром, вимішати руками, щоб кефір покрив кожен шматочок м’яса, і витримати мінімум 2 години на холоді.

Найкраще підходить маринад для свинини, яловичини або для курячих ніжок.

3. Маринад з цибулею

На 1 кг м’яса знадобиться: 700 г цибулі, 2 ч. ложки чорного меленого перцю, сіль.

Цибулю почистити і натерти на дрібній тертці (або в блендері), щоб утворилося цибулеве пюре. Змішати його з перцем і сіллю та покласти туди порізане м’ясо. Оптимальний час маринування 2 години. Якщо м’ясо жорсткувате – 3-4. Перед смаженням цибулю з м’яса зняти.

Підходить для свинини і яловичини.

4. Маринад винний

На 1 кг м’яса: 0, 5 л червоного сухого вина, 2 цибулини, 1 ч. ложка, солі, 0,5 ч. ложко чорного меленого перцю.

Цибулю порізати кубиками (як на звичайну піджарку до супу). М’ясо ретельно розтерти з перцем та цибулею, залити вином і залишити маринуватися на ніч.

Найкраще підходить – для яловичини, непогано – для свинини.



способи маринування шашлика

5. Маринад пивний

На 1 кг м’яса: 250 мл світлого пива, 2 середні цибулини, 100 мл рослинної олії, сік половини лимона, 1 ст. ложка гірчиці в зернах, по 0,5 ч. ложки червоного і чорного меленого перцю.

М’ясо порізати на шматочки, залити пивом і витримати 2 години. Потім пиво злити, м’ясо приправити прянощами, перекласти порізаним півкільцями цибулі та залити сумішшю олії з лимонний соком. Залишити маринуватися на 10 годин. Найкраще підходить для свинини.

6. Маринад коньячний

На 1 кг м’яса: 70 мл коньяку, 100 мл соєвого соусу, 1 стручок гострого перцю (можна замінити червоним меленим, 1 ч. ложка чорного перцю горошком, 1 велика цибулина, 2 ст. ложки рафінованої олії.

Цибулю і червоний перець порізати півкільцями. Порізане порційними шматочками м’ясо скласти у каструлю, перекладаючи цибулею, чорним і червоним перцем. Коньяк, соєвий соус і олію збовтати до однорідності і залити цим маринадом м’ясо. Струсити каструлю, щоб в маринаді опинився кожен шматочок. Маринувати не менше 2 годин, періодично струшуючи каструлю.

Найкраще підходить для свинини і яловичини.

7. Маринад аджичний

На 1 кг м’яса: 1 півлітрова баночка аджики, 10 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка солі, 0,5 скл. яблучного оцту.

М’ясо пересипати перцем, додати аджику й оцет, добре перемішати руками, маринувати 2 години.

Ідеально підходить для маринування м’яса для шашлику з курки, індички або свинини.

8. Маринад зелений (з ківі)

На 1 кг м’яса: 3 ківі, 1 цибулина, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 1 пучок петрушки.

Ківі очистити від шкірки і потерти на найдрібнішій тертці або в блендері змолоти в пюре. Цибулю порізати півкільцями, петрушку посікти не дуже дрібно. М’ясо приправити перцем, перемішати з ківі, цибулею та зеленню і залишити на 1 годину.

Рецепт маринування шашлику з ківі підходить для будь-якого жорсткого м’яса. Ківі має особливу властивість – розм’якшувати волокна м’яса. Але не маринуйте майбутній шашлик надто довго – його легко пересушити.

9. Маринад лимонно-оливковий

На 1 кг м’яса: 0,5 склянки оливкової олії, сік половини лимона, 3 зубці часнику, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка червоного меленого перцю, базилік.

Часник пропустити через прес, додати до порізаного м’яса, посолити, поперчити, добре перемішати руками, втираючи спеції в кожен шматочок. Залити олією, перемішати. Лимон розрізати навпіл і видушити сік просто на м’ясо, ще раз добре вимішати. Залишити маринуватися мінімум на 3 години.

Маринад для шашлика з оливковою олією та лимонним соком – ідеальний варіант для баранини або птиці.



способи маринування шашлика

10. Маринад гранатовий

На 1 кг м’яса: 2 скл. гранатового соку, 0,5 скл. горілки, пучок кінзи, пучок м’яти, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 1 ч. ложка солі, 1 цибулина.

Зелень і цибулю крупно посікти, з’єднати з сіллю та перцем, натерти цією сумішшю порізане м’ясо. Викласти м’ясо в глибоку посудину, пересипаючи цибулею із зеленню. Залити гранатовим соком з горілкою. Маринувати 8-10 годин.

Маринад чудово підходить для баранини, яловичини або свинини.

11. Маринад “Ткемалі”

На 1 кг м’яса: 300 мл сливового соусу «Ткемалі», 1 ст. ложка меду, 3 ст. ложки рослинної олії, 1 ч. ложка солі, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю.

М’ясо порізати на шматочки і перемішати з усіма інгредієнтами маринаду. Витримати 1-2 години.

Найкраще підходить цей маринад для свинячого шашлика.

12. Маринад томатний

На 1 кг м’яса: 500 мл томатного соку, 3 цибулини, 100 мл яблучного оцту (можна замінити білим сухим вином, але не звичайним столовим оцтом), по 0,5 ч. ложки меленого мускатного горіха, коріандру і чорного перцю.

М’ясо порізати на шматочки і добре натерти сумішшю мускату, перцю й коріандру. Цибулю порізати кільцями. Скласти м’ясо у каструлю, перекладаючи кільцями. Залити сумішшю томатного соку і яблучного оцту. Маринувати 8-10 годин.

Найкраще підходить для маринування свинини і яловичини.

13. Маринад помаранчевий

На 1 кг м’яса: 500 мл апельсинового соку, 1 стручок червоного гострого перцю, 2 зубчики часнику, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, сіль. Часник порізати на половинки, перець дрібно посікти. Перемішати часник, червоний, чорний перець і сіль з м’ясом, залити апельсиновим соком. Витримати 2 години.

Найкращий з маринадів для курки. Якщо відчуваєте, що м’ясо сухувате, додайте в маринад 2 ст. ложки рослинної олії.

14. Маринад квасовий

На 1 кг м’яса: 1 л натурального бочкового квасу без хімічних добавок, 2 цибулини, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка чорного меленого перцю.

Цибулю порізати півкільцями. М’ясо поперчити, скласти в глибоку посудину, перекладаючи цибулею. Мед розчинити у квасі, залити м’ясо. Маринувати 2-3 години. Ідеально підходить для свинячого шашлика.

15. Маринад чайний

На 1 кг м’яса: 3 цибулини, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 2 ст. ложки чорного чаю, 500 мл води.

Заварити чай окропом, дати настоятися 15 хвилин, процідити. Цибулю порізати кубиками. М’ясо поперчити, перетерти з цибулею, залити холодним чаєм і витримати 5-6 годин. Підходить для маринування яловичини і свинини.