Джанк-фуд, або їжа-сміття, або "порожні калорії" - це продукти, які мають високу енергетичну цінність, підвищений вміст солі, цукру, жирів і добавок, але малоцінні в іншому відношенні. Наслідки їхнього частого вживання - ожиріння, серцево-судинні захворювання та навіть звикання і залежність від цих продуктів.

Таку назву перерахованій вище їжі дала Всесвітня організація споживачів. Там стурбовані зростаючою захворюваністю підростаючого покоління - адже саме діти та підлітки - головні покупці «джанка». Українські лікарі теж визнають шкідливість їжі-сміття. Але розводять руками - припинити продаж тих же батончиків, сухариків, кави «три в одному» або закрити фаст-фуди нереально. І тому говорять: єдиний вихід - потроху змінювати звички наших підлітків, дітей та їхніх батьків.

Чіпси можуть розхитати нерви. Цей продукт перенасичений добавками - ароматизаторами, барвниками, різними видами жирів, містять трансізомери, проканцерогенні речовини. У них багато солі, тому вони викликають надмірну спрагу. Для прикладу: 1 пачка чіпсів (35 гр) приховує в собі 2/3 добової норми солі. Наслідки вживання: погіршення роботи печінки, нирок, збільшення ризику розвитку серцево-судинних хвороб, анемії та недокрів'я, руйнування клітин нервової і кровотворної систем. Чіпси - одна із причин стомлення і дратівливості. Особливо протипоказаний цей продукт гіпертонікам.



шкідлива їжа

Крім того, шведські вчені з'ясували, що картопляні чіпси, картопля фрі і гамбургери містять канцерогени (зокрема, акриламід). А за даними Міжнародного агентства ракових досліджень, акриламід викликає мутації генів, адже досліди на тваринах показали, що ця речовина викликає злоякісні пухлини шлунка, вражає центральну та периферичну нервову системи.

Замінник цукру - гірше цукру. Будь-який замінник цукру приводить до серйозного порушення обміну речовин. Вживаючи замінники, ми обманюємо організм. Рецептори язика - інформатори - дають сигнал організму, що до нього надходить глюкоза. А вона не надходить. Виникає слабкість, запаморочення.

Замість магазинних соків – фрукти. Найпростіша порада - вживати продукти, які існують у природі. Адже всі «представники» «джанк-фуд» - це переважно рафінована їжа, неприродна або утримуюча неприродні елементи. До гарних же продуктів належать овочі, зелень, фрукти (а не соки), м'ясо, яйця. Тобто неперероблені, не впаковані виробником у гарну обгортку продукти.

Хто ще загрожує "порожніми калоріями"? Білий рис, білий хліб, печиво та інші зернові, які піддалися повній обробці. Вони містять велику кількість вуглеводів - звідси їхня висока калорійність. Невелика кількість вітамінів групи В - от і все, що є цінного в цих продуктах.

Смажена курка та інші смажені продукти, картопля фрі, чіпси. Велика порція картоплі фрі містить до 570 ккал, 30 г жирів (8 г з них - гідрогенезовані). Картопля фрі відрізняється величезною кількістю калорій з жирів і маленькою кількістю мікроелементів.

Горішки корисні без смакових добавок. Сам по собі горіх - потрібний продукт. Але тільки якщо він нічим не приправлений. Горішки мають властивість пліснявіти, а цвіль виділяє речовини, що є прямими канцерогенами. Якщо горіхи посипані смаковими добавками то відрізнити гарний продукт від зіпсованого складно. Містять горішки, як і чіпси, багато солі.

Шоколадні батончики - тільки на десерт. Реклама шоколадок часто пропонує вгамувати ними голод або швидко, на ходу перекусити. І хоча шоколад, какао і справді є корисними, «заряджають» енергією, все-таки потрібно пам'ятати: шоколадні батончики - це не обід! Це десерт, ним не можна замінювати нормальний прийом їжі. До речі, потрібно звертати увагу на склад продукту: деякі виробники додають у батончики сою, заміняючи натуральні боби какао.



шкідлива їжа

Цукерки та більшість солодощів. Цукерки містять не тільки багато цукру, але й різні шкідливі барвники. Живильні речовини, приміром, у льодяниках повністю відсутні.

Пиво, вино, інші алкогольні напої. Алкоголь містить незначну кількість живильних речовин. Крім того, калорії зі спиртних напоїв (не тільки пива!) накопичуються в області живота, приводячи до появи «пивного живота».

Різновидів «засмітників шлунка» усе більше та більше. Багато людей знають, що продукти «джанк-фуд» шкодять здоров'ю, але більшість все-таки «ведеться». За даними всеукраїнської громадської організації «Якість життя», в Україні кількість споживачів чіпсів серед дітей 10-15 років - близько 93%, а серед дорослих - 49%. І в половині випадків українці вживають снеки як закуску до пива. Якщо у 2001 році вибір чіпсів в Україні складався всього лише з 3 найменувань, то зараз їх - аж 28.

Джерело