Дідусь письменниці Ірен Роздобудько воював у Другій світовій війні та загинув при визволені Києва. Викладене у його фронтових листах дуже відрізняється від тієї «романтики перемоги», яку виховували ще у СРСР.

Про це Ірен Роздобудько розповіла під час ефіру «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані».

За її словами, із перших днів війни дід пішов на фронт і загинув уже при визволені Києва. Увесь цей час він писав додому листи, які бабуся Роздобудько підшивала у такий собі фронтовий щоденник. Багато що із описаного дуже вразило письменницю, адже не відповідало тій ідеології Другої світової війни, яку весь час проводили у СРСР.

«Коли я це читала, то була здивована, адже нас завжди виховували на певній романтиці війни і перемоги. Дід розповідав, що їх взяли із військкомату в одних лише сорочках. Він шкодував, що не послухав дружини Раєчки і не одяг піджак. Тобто його та інших повантажили в «теплушки» і повезли отак в сорочці та якихось мештах, у яких він прийшов» – зауважила Роздобудько.

Окрім того, її дуже здивувало, що армія зовсім не була готовою до війни.

«Він пише про одну гвинтівку на п‘ятьох солдат. Доводилось спати, підклавши її під голову, щоб не вкрав хтось із сусідів, бо за це карали розстрілом. Він казав, що усі вони одягнені, «як шаромижники» і ніхто не знав, куди бігти і що робити», – зазначила письменниця.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Вона зізналася: уже давно виношує думку видати хоча б частину листів свого покійного дідуся, однак поки що за це не береться, адже описано багато випадків, які «її насторожують».

«Скажімо, там йдеться про розстріл алкоголіків у його частині. Загалом, у листах багато такої правди, тож дивно, як вони проходили військову цензуру», – розповіла Ірен Роздобудько.