На сьогодні існує ризик відтворення фальшивої пам’яті про Другу світову війну, якому потрібно запобігти. Проте скасовувати відзначення 9 травня в Україні не варто.

Таку думку висловив історик Ярослав Грицак, повідомляє Gazeta.ua.

"Ніколай Нікулін писав, що під час війни гинули найкращі, а залишалися найгірші. Тому передбачав через декілька поколінь домінування іншої пам'яті про війну. Ті, що залишилися, розповідатимуть, які вони були герої. Нові покоління виховані в цьому дусі. Треба припинити цей механізм відтворення фальшивої пам'яті", – розповів історик.

Він зазначив, що переривання цього механізму потрібно робити "разом з реформами, зміною клімату в країні, відходу від радянської спадщини".

"Але разом з тим зараз відміняти 9 травня не можна, бо цей день є дуже важливим для фронтовиків, які ще залишились. У них не можна забирати це свято. Їм потрібно дати спокійно з цим правом дожити," – наголосив Грицак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент України підписав закони щодо підвищення соцзахисту військових та членів їх сімей

Він також додав, що перемогу у Другій світовій війні слід відзначати, проте не треба забувати ціну цієї перемоги.

"Не можна робити головними героями Сталіна і Жукова. Та кількість жертв – результат саме їх "таланту". Казали "баби ще народять", – зауважив історик.

Також історик розповів яким чином слід відзначати День пам'яті та примирення: "Квіти до пам'ятників, молитви у церквах, відверті розмови на телебаченні. Це день задуми, хвилин мовчання. Слід говорити про неповторність людського життя і про те, що його забирали для злочинних цілей. Це не повинно більше ніколи повторюватись. Віддати шану померлим. Тим які ніколи цієї справжньої шани не мали. Багато жертв не те що не пораховані, а навіть не поховані. Тому суспільство не віддало їм належну шану. І звичайно шана тим, хто залишився живий. Тільки слід відмежовувати енкаведистів і комісарів від учасників війни, які винесли її на своїх плечах."

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv