Почнемо з того, що чарівних способів швидко та безболісно вивчити будь-яку іноземну мову просто не існує, проте є методи, які зарекомендували себе як більш ефективні та здатні полегшити вам навчання, при безумовному їх виконанні.

Сьогоднішні поради будуть цікавими тим, хто вже досяг високого рівня володіння іноземною мовою і хоче зробити свою розмову більш живою, яскравою, використовувати інструменти, якими ми користуємось щодня, спілкуючись рідною мовою, проте не надаємо їм належної ваги при вивченні англійської. Завдяки ним, варто сказати, ви можете влучно замінити кілька слів на одне, більш точне, чи навіть тривалі пояснення зменшити до одного речення.

ЧИМ УРІЗНОМАНІТНИТИ СВІЙ ЛЕКСИКОН:

1. ІДІОМИ

Це вирази, які мають прихований зміст, що не перекладається дослівно, проте доволі поширені, щоб бути правильно сприйнятими оточуючими. Більш зрозуміло буде із прикладів: народився у сорочці (щаслива людина), перемивати кістки (обговорювати когось), побили глечики (посварились), — відповідники цих та безліч особливих, притаманних тільки англійській мові, ви знайдете за посиланням у заголовку, а тут зібрані найбільш поширені ідіоми.

2. ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ

Народна мудрість не дарма має таку назву: люди століттями спостерігали, обдумували та виводили влучні, короткі та дотепні фрази, які позбавлять вас від довгих пояснень, а ще це часто джерело мудрих порад, адже пройшли вони через покоління і не втратили своєї актуальності саме завдяки тому, що містять істину.

3. “ПІДСИЛЮВАЧІ” ПРИКМЕТНИКІВ

За посиланням знаходиться перелік слів, використання яких покаже ваш високий рівень володіння мовою, адже вони спростять її та скоротять, а це означає, що ви на тому етапі вивчення мови, коли вже не потрібно задумуватись над граматичними правилами, слова автоматично вибудовуються у вас в голові в правильні комбінації. Є безліч слів, якими можна замінити банальне “very” для зазначення ступеня прикметника, або й зовсім використати одне слово замість комбінації very+прикметник, чи підібрати синоніми для відтінення прислівника “дуже”.

4. МОДАЛЬНІ СЛОВА

З усіх доступних в англійській мові модальних слів, ми використовуємо найчастіше “must”, “can”, ну і ще “need”, а їх набагато більше і кожен з них має свій відтінок та особливі випадки використання, розібравшись з якими, зможете збагатити лексикон.

5. СЛЕНГ

Сленг — це набір особливих слів або нових значень уже існуючих слів, що вживаються в різних групах людей. Сленг використовується в розмовній мові, іноді в піснях чи літературі, щоб додати написаному більшої схожості з реальністю. Можливо, ви вже й знаєте парочку сленгових виразів, просто не задумувались над цим. Але зі сленгом варто бути обережним, не в кожній розмові доречне його використання.

ЯК ШВИДКО ЗАПАМ’ЯТОВУВАТИ СЛОВА:

1. ВЧІТЬ СИНОНІМИ ТА АНТОНІМИ СЛІВ

Таким чином буде легше залучити уяву, щоб створити образи понять чи характеристик, — можливо, вам відомий метод з використанням карточок, які допомагають запам’ятовувати слова завдяки їх прив’язці до зображення, використання зорової пам’яті. З таким же успіхом, не витрачаючи часу на виготовлення карток, ви можете використати свою уяву. За один раз можна охопити одразу кілька: слово – його антонім – найбільш поширені синоніми.

2. УСІ ФОРМИ СЛОВА

Запам’ятали одне слово, зверніть увагу за допомогою яких суфіксів, префіксів та закінчень утворюються інші його форми, таким чином знаючи, наприклад, слово потужність, влада (power), ви зможете з легкістю утворити і його похідні: безсилий (powerless), безсилля (powerlessness), потужний (powerfull), потужно (powerfully), повноваження (powers) і т. д.

3. ТЕМАТИЧНЕ ВИВЧЕННЯ СЛІВ

Оберіть якусь тему, наприклад “подорожі”, “покупки”, “одяг” тощо і зупиніться на ній, вивчаючи всі слова, які до неї відносяться, а відповідно, читайте тексти та переглядайте тематичні відео, щоб повністю зануритись у неї, вивчити більш повно та досконало і тільки тоді переходьте до наступної.

4. СЛОВНИК ЗАВЖДИ ПІД РУКОЮ

Його можна самостійно завести в нотатках телефону, або завантажити документом, чи встановити собі одну з безлічі існуючих на сьогоднішній день програм, і де б ви не знаходились — стоїте в черзі чи заторі, чекаєте друга або маєте вільну хвилинку під час обідньої перерви — перегляньте список слів, вивчіть одне-два.

5. БІЛЬШЕ ПРАКТИКИ

Звісно, скільки б ви не зазубрювали слова, якщо їх не використовувати, всі ваші старання будуть марними. Практика, і тільки вона, дасть вам змогу не тільки краще запам’ятати потрібні слова та вирази, а й навчитись їх правильно використовувати у розмові. А якщо говорити вам немає з ким, знайдіть друга по листуванню, або ж пишіть тексти, так, між іншим, ви зможете визначити, які слова вам потрібні для висловлення своїх думок — запишіть їх, щоб вивчити наступними.

ДЖЕРЕЛО: melni.me


Які хитрощі використовуєш ти під час вивчення англійської?

Ділися своїми порадами з нами у соціальних мережах:

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ

Читай також:

37 найкращих сайтів для того, щоб навчитися чогось нового

Використовуй час правильно: 20 корисних програм та додатків

Ти маєш це знати: 15 корисних додатків для студентів