У селі Зоря неподалік Рівного активізувався процес створення об’єднаної територіальної громади. Зорянська сільська рада активно почала шукати однодумців для створення об'єднаної територіальної громади.

Нагадаємо, за перспективним планом Зоря має об’єднатися з Радухівкою, однак останні затягують процес і позитивної відповіді не дають. Тож зорянці вирішили звернутися до інших сусідів – Клеваня, Оржева, Бронників.

Допомогти у вирішенні ситуації приїхали консультанти з питань децентралізації Проекту ПУЛЬС РРВ АМУ. Консультант з правових питань Василь Курилас порадив людям вивчити ініціативи і бажання сусідів. Адже у будь-якому форматі Зоря буде спроможною.



Зоря

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер вивчила фінансові показники, і переконана: "Зорянська сільська рада має хороші показники, її бюджет станом на сьогодні вражає. Тому сусіди самі повинні проситися в ОТГ. До того ж після об’єднання громада отримає чималі кошти на розвиток інфраструктури. Враховуючи усі показники, громада одразу відчує переваги реформи".

pic

Такі аргументи ще більше надихнули людей до руху вперед. Однак активісти переконані – сьогодні вже немає часу на обговорення з нуля. Потрібно якомога швидше знайти порозуміння з смт Клевань чи Оржів і запустити процес об’єднання.

pic



Оржів

Наступну зустріч зорянці провели спільно з сусідами в смт Оржів. Там після тривалих виступів, та розмов, активісти і підприємці таки поставили конкретні питання сільським головам - коли буде створена велика потужна ОТГ. Клеванський та Оржівський селищні голови – запевнили – вони до об’єднання готові. Тож люди детально обговорили у якому форматі краще об’єднатися. Неподалік Рівного усі сільські ради мають гарні перспективи, однак з різних причин об’єднання загальмували. Нині села та селища переглянули свою позицію. В результаті зустрічей знайшли спільну мову. Домовились розпочати консультації, та вивчення громадської думки щодо утворення громади у складі 5 селищних та сільських рад - Клеванська,Оржівська, Зорянська, Радухівська та Жобринська. Тобто з двох ОТГ за перспективним планом (Зорянська та Клеванська) тепер вимальовується одна потужна громада.

Втім, варіант все ще не остаточний. Громади все ще обдумують, як саме і з ким буде вигідніше об'єднуватись.



Оржів

Оржів

Активістам такі пропозиції сподобалися і вони пообіцяли долучитися до усіх етапів утворення громади.

Про це повідомляє прес-служба проекту ПУЛЬС, Рівне нського відділення АМУ.