Допомагати чи ні? Нарікати на систему та вчителів чи все-таки розібратися? (*Питань у батьків школярів чимало, проте - нехай самостійно вчить уроки чи все-таки допомагати - говоримо про це далі.*)

Великі та складні завдання, котрі почасти вирішує вся родина. Але ж завдання то для дитини та її знань на майбутнє, з розрахунком що вона сама зрозуміє опрацьований в класі матеріал. Але якщо картина не настільки райдужна? Говоримо далі.

Навчання дорівнює робота

Дитина від перших днів навчання повинна знати - це її робота. Поясніть, що вам також іноді не хочеться йти на роботу та виконувати різні речі. Але завжди є момент, коли можна спитати поради чи отримати допомогу. Так і дитина - з труднощами їй завжди допоможуть, але це не постійно триватиме і не у повному об'ємі. Завдання дитини уважно слухати вчителів та запам'ятовувати все, що кажуть на заняттях. І в першу чергу намагатися самостійно робити домашнє завдання, а вже потім звертатися за допомогою.



pic Режим

Виконувати завдання в один і той же час це звісно добре, але діти є діти - в них є потреба у грі, відпочинку та навіть байдикуванні. Не змушуйте дітей відразу після школи сідати за домашні завдання. Спільно визначіть, коли краще для нього/неї виконати "домашку", обговоріть час та місце. Із розумом звісно, на ніч уроки робитимуться точно неефективно. Улюблений мультик, обід, а потім уроки - якщо вам підходить такий варіант, то чому б і ні. Це і повага до дитини та її бажань і ваше батьківське, важливе слово.



pic Учитель завжди правий

Поки в нас не полетіли яйця, обумовимо нюанс - вчитель правий тільки у тому, що стосується шкільної програми і домашніх завдань! У тому сенсі, як краще вирішити задачу авторитет вчителя на першому місці. Вчитель - фахівець у своїй галузі, і дитині легше засвоїти програму, коли ви всі рухаєтеся за одним вектором.

Не перехвалюйте

Похвала, звісно, потрібна, але в міру і за зроблену справу. Малюк досягає результатів чи освоїв нове - варто похвалити. Власна дитина завжди найкраща та найрозумніша, це факт. Але міра потрібна у всьому, адже дитина може стати заручником своєї самооцінки. Дитина повинна розуміти - у когось виходить краще, у когось гірше, але завжди треба рухатися вперед і вивчати нове. Якщо старатися та прикладати зусиль і у нього/неї все обов'язково вийде.



pic Говоріть про щось нове

Цікавтеся, обговорюйте, дізнавайтеся чим живе ваша дитина. Набридло? Але саме таке спілкування та увага дитину стимулюють до запам'ятовування нового та повернення до почутого та вивченого.

Приємного навчання та тільки позитивних вражень від всього нового!