Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму рекомендував прийняти за основу законопроект щодо встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

Зокрема передбачено, що реорганізація або ліквідація діючих комунальних дошкільних навчальних закладів допускається лише після громадського обговорення, яке проводиться протягом 30 днів з дня надходження такої пропозиції.

Пропонується відновити норму Закону "Про дошкільну освіту", згідно з якою батьки оплачують харчування в дитсадках в розмірі, що не перевищує 60% (у міській місцевості) та 40% (у сільській місцевості) від вартості харчування в день.

Також пропонується зобов'язати місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечувати безкоштовним харчуванням всіх учнів з малозабезпечених сімей, а також учнів 1 - 4 класів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи є серед прогульників засідань Верховної Ради рівненські нардепи?

Крім того, передбачаються зміни до Закону "Про вищу освіту" - брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВНЗ в межах встановлених квот мають право:

- особи (за їх вибором) з захворюваннями, які можуть перешкоджати проходженню ЗНО;

- діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;

- діти інваліди;

- діти з багатодітних сімей (5 і більше дітей), а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей;

- учасники бойових дій, учасники АТО;

- діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих там, а також внаслідок захворювання, отриманого в період участі в АТО;

- діти, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок отриманих поранення, контузії або каліцтва.

Крім того, пропонується зараховувати до вузів поза конкурсом членів збірних команд України, які брали участь в міжнародних олімпіадах, а також чемпіонів та призерів Олімпійських та Паралімпійських ігор (за спеціальностями в галузі фізичної культури і спорту).

У Законі "Про охорону дитинства" хочуть передбачити пільговий проїзд в розмірі не менше половини вартості квитка студентам вузів і учням ПТУ в приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному і залізничному транспорті територією України.

Джерело: "ЮРЛИГА"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:У храмах Польщі будуть вести служби українською мовою

Спеціалістів та кандидатів наук більше не буде: рішення Міністерства освіти