Як живе Америка, чим захоплюються американці і чому телебачення в США відіграє вирішальну роль у суспільній думці. Група з 4-ох працівників „першого місцевого” вирушила минулої п’ятниці, 3 жовтня у Сполучені Штати щоб знайти відповіді на ці питання. Пункт призначення - місто Роанок (населення 250 тисяч людей) у штаті Вірджинія.

День перший: переліт у Новий світ виявився менш напруженим, ніж очікували члени делегації ТРК „Рівне 1”. Тож ще встигли побачити як живе майже досконале капіталістичне суспільство по той бік океану. Перше враження: люди скрізь посміхаються і виглядають настільки щасливими, що навіть не віриться, що в цій країні найвищий рівень самогубств у світі. Та наслідки зміни часового поясу все ж відчуваються. Тож пізнання „американських особливостей” відклали до наступного дня.

День другий: кожної неділі восени у США грають в Американський футбол. Тут – це національна гра. Вболівати за рідну команду (а такою в Роаноці, і в цій частині Вірджинії вважають збірну місцевого університету), їдуть всім містом і всім Штатом. У всіх на машинах -- символи улюбленої команди, від наклейок до прапорців. Передує грі пікнік на капотах автомобілів поблизу стадіону. Згодом починається поєдинок. Американці називають американський футбол найцікавішим видом спорту, втім, українець це навряд чи зрозуміє.

Щодо гри, вона закінчується перемогою місцевої команди з майже непристойним рахунком. Втім, на цьому свято спорту не закінчується. Ввечері люди збираються у барах, щоб згадати гру і подивитись інші матчі…

День третій. Починається з подорожі місцевими горами. Дуже нагадують українські Карпати. Такі ж мальовничі і вкриті лісом.

Та головний акцент дня – Національний меморіал, присвячений дню вторгнення армії США у Європу під час Другої світової війни. Пам’ятник створений так, щоб максимально передати умови військової операції. З картами та імпровізаційними підводними мінами.

Ім’я кожного загиблого написано на дошках пам’яті. Полеглих солдат американці вважають справжніми героями. І хоча їх загинуло під час вторгнення менше 5 тисяч, люди приїжджають сюди щодня. Таке ставлення до історії тут виховують з дитинства.

Втім, найцікавіше починається сьогодні. Працівники „Рівне 1” дізнаються як працює „кухня” американського телебачення на прикладі місцевої телекомпанії WDBJ 7. Продовження буде…