За допомогою до поліції розшукати шахрая звернулася 47-річна костопільчанка. Зловмисник, представившись по телефону працівником банку, заволодів шахрайським способом 19 тисячами 400 гривнями.

Будучи обізнаною у можливих телефонних махінаціях, жінка не очікувала, що потрапить на гачок афериста та позбудеться власних коштів. Із її карткового рахунку зникли спочатку 14 тисяч 500 гривень, а згодом — чотири тисячі 900 гривень кредитного ліміту та заробітної плати.

Телефонний дзвінок пролунав від нібито працівника банку про необхідність перереєстрації рахунку, у зв’язку із закриттям діючого для уникнення можливих шахрайських дій. Костопільчанка поцікавилась, чи бува він сам не аферист, на що у відповідь їй озвучили її прізвище ім’я і по батькові та номер карткового рахунку, помилившись лише в останніх двох цифрах, та запевнивши, що пін-код та CVV-код у неї не запитують. Чоловік заразом зауважив, що зараз на її номер прийде СМС- повідомлення з кодом, який вона має йому повідомити, щоб завершити операцію перереєстрації. Дійсно, за якусь хвилину вона отримала смс-повідомлення з номера гарячої лінії банку з чотирицифровим кодом, який вона і назвала шахраю. Услід за ним прийшло ще одне — з карткового рахунку знято 14 тисяч 500 гривень. Спілкування телефоном із псведобанкіром продовжилося, який запевнив, що всю суму відразу банк перерахувати не може і їй зараз прийде ще одне повідомлення з кодом. Цього разу з рахунку було знято ще чотири тисячі 900 грн. Зателефонувавши вкотре, пройдисвіт переконував, що перереєстрація пройшла успішно і кошти буде зараховано на її рахунок за дві години.

Коли минув обумовлений час, костопільчанка звернулася на ту ж таки гарячу лінію, де їй наголосили, що працівники банку не проводять будь-яких фінансових операцій та перереєстрації рахунків клієнтів у телефонному режимі. Потерпіла спробувала набрати мобільні номери, з яких спілкувалася із шахраєм, але зв’язок був відсутній. Утім, їй вдалося сконтактувати із абонентом стаціонарного номера і у слухавці вона впізнала той же чоловічий голос, який почав лаятися на адресу жінки, а потім, на її прохання повідомити, куди вона потрапила за цим номером, відповів, що в банк, і поклав слухавку.

За фактом шахрайства розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Поліцейські встановлюють осіб, причетних до скоєного злочину.

Натомість правоохоронці вкотре наголошують громадянам бути обачними у спілкуванні із невідомими, аби не стати черговою жертвою аферистів: не варто продовжувати розмову з незнайомцем, якщо він телефонує до вас та наголошує на необхідності будь-яких фінансових операцій з вашою карткою або змушує назвати будь-які дані.

Зловмисники використовують психологічні інструменти агресивного впливу і часто вдаються до шантажу. Варто відразу покласти слухавку та звернутися до поліції, повідомивши номер телефону та вимоги зловмисників.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівне нської області.