Один з найкращих навчальних закладів міста - гімназію “Престиж”, добудовують вже десять років. У попередні роки на неї не вистачало коштів, а тепер все більше стає зрозуміло, що освіта і діти не є пріоритетом для міської влади.

Питання гімназії “Престиж”, розглядала - Olena Pinchuk

Експериментальний навчальний заклад всеукраїнського рівня Рівне нська класична гімназія “Престиж” Рівне нської міської ради - один з кращих загальноосвітніх закладів міста, який не можуть (не вважають за потрібне) добудувати з 2007 року.

Питання нестачі пристосованих приміщень для навчання дітей постало ще десять років тому, оскільки гімназія функціонує в приміщенні колишнього дитячого садочка. Кількість учнів гімназії відтоді зросла майже вдвічі і продовжує рости, адже заклад користується неабиякою популярністю.

Адміністрації гімназії постійно доводиться вигадувати, як покращити умови перебування дітей в навчальному закладі, шукають додаткові приміщення в інших навчальних закладах, адже діти навчаються в дві зміни. Якщо в попередні роки деякі учні із старших класів переходили в інші ліцеї, гімназії, коледжі, то зараз все більше дітей хочуть залишитися саме в Престижі.

З приходом першачків, в 2017-2018 навчальному році кількість дітей ще збільшиться, в гімназії навчатиметься понад 620 учнів, а це вдвічі перевищує кількість дітей на яку розраховане наявне приміщення.

Попри такі непрості умови багато батьків все ж віддають перевагу саме гімназії “Престиж” і, очевидно, що така кількість бажаючих вчитися саме в Престижі, свідчить про високий рівень навчального закладу. В 2007 році звели стіни однієї частини, накрили дах, вставили вікна і підвели комунікації. На будівельно-монтажні роботи використали понад 3 млн. гривень (в той час курс долара був біля 5 гривень). На тому роботи зупинилися і вже десять років переносяться або через нестачу коштів або через будівництво інших об’єктів.

Офіційно, спершу через будівництво ЗОШ № 14, потім Будинку культури, а тепер через будівництво стадіону «Авангард». За цей час в збудованому корпусі повибивали вікна, десятки тисяч гривень витратили на встановлення металевої огорожі навколо будівництва, понад пів мільйона гривень довелось витратити на внесення змін до проектно-кошторисної документації.

Взятися за "Престиж" батькам, учням і колективу школи обіцяли після того, як добудують чотирнадцяту школу. І пояснили, що місто не може одночасно проводити будівництво одразу двох об’єктів.

Ще шість років тому, в 2011 році, відповідальні особи санітарно-епідеміологічної служби зверталася до міського голови щодо необхідності терміново подбати про виділення коштів на добудову навчального закладу через переповненість школи.



pic

Чотирнадцяту школу вже давно збудували, реконструювали Будинок культури, а добудовувати «Престиж» знову не поспішають. Причому ситуація змінилася в останні два-три місяці.

На початку 2016 року стало відомо, що в бюджеті є кошти, будівництво гімназії відновлюють і влітку, коли діти підуть на канікули, активно розпочнуться будівельні роботи. Але будівництва так і не почали через необхідність вносити зміни до проектно-кошторисної документації, адже з 2007 р. суттєво змінилися як ціни, так і вимоги до того, яким має бути сучасний навчальний заклад.

В 2016 році було оголошено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Внесення змін до проекту справа досить дорога і на цей раз обійдеться в 396 794, 40 гривень. Ця сума передбачена в бюджеті міста на 2017 р. і (згідно з договором) буде виплачена підряднику після того, як проект отримає позитивний висновок державної експертизи. Зважаючи, що проектно-кошторисна документація вже готова, переконана, що висновок можна було б отримати до закінчення вже цього навчального року.

Питання добудови школи не зникало з порядку денного і згадувалося усі десять років. Про необхідність добудови Престижу постійно згадували і в програмах розвитку освіти, в стратегіях регіонального розвитку і ряді інших документів. З’являлася інформація в засобах масової інформації.



pic



pic



pic



pic



pic

Ще в кінці 2016 року повідомлялося, що у першу чергу добудовуватиметься Престиж. Більше того, в січні 2017 р., коли учні гімназії колядували міському голові В.Хомку, він особисто пообіцяв їм, що вже цьому році почнеться добудова гімназії.

pic

Але ж “обіцяного три роки ждуть”.

23 лютого 2017 р. під час засідання сесії Рівне нської міської ради, міським головою Рівного Володимиром Хомком було озвучено, що добудова Рівне нської класичної гімназії «Престиж» розпочнеться після завершення будівництва стадіону «Авангард».

(див. починаючи з 43 хв.)

"Стадіон, в два найближчі роки у нас витягне колосальну кількість і його треба зробити бо не можна відкладати. Ми мусим це зробити. Коли я став міським головою , будували всі об'єкти. Сказав: припиняємо. Збудували 14 школу , після того почали Будинок культури. Все відкинули. Тепер прийшов час стадіону. Все. Наступним буде Престиж. Це заложено вже 10-15 років назад."

Чиновники знову почнуть розказувати, що проектна документація ще не пройшла державної експертизи і будівництво вже точно розпочнуть в 2018 році. Але розповідають вони це вже вісім років. Якщо розпочнеться будівництво стадіону, всі кошти максимально будуть відправлені на його будівництво. Добудова гімназії знову відкладеться мінімум на три роки. Потім знову доведеться вносити зміни до проектно-кошторисної документації, недобудовані приміщення будуть далі руйнуватися.

За сприяння міської влади можна було б до літа владнати питання з необхідними документами і як тільки діти підуть на канікули - розпочати будівельні роботи. А вже через 1-1,5 роки діти могли б сісти за парти в новозбудованому приміщенні(за умови належного фінансування).

Крім того, проектом передбачено відкриття при гімназії двох груп для дошкільнят. Коли старші діти перейдуть у новозбудовані приміщення, в частині нинішнього корпусу будуть запрацюють дві дошкільні групи, що є надзвичайно актуально для густозаселеного району автовокзалу.



pic

Але чи є пріоритетом для рівненської влади комфорт та безпека для наших дітей?

Може думають, що якщо дитина хоче вчитися, вона буде вчитися за будь-яких умов. Ну той що, що школа розрахована на 300 учнів, а в ній навчається понад 600: адміністрація школи і вчителі дітей не образять, все одно вигадають як дітей розсадити, ще якесь приміщення під клас пристосують.

Вигадають щось і батьки, для чиїх дітей не вистачає місця в дитячих садках, які не знайдуть для своїх дітей гідних умов для навчання.