Дитячі садки для Рівного - тема настільки болюча, що за її вирішення або не беруться взагалі, або обмежуються відписками й відмовками. Адже спершу у місті активно розпродували приміщення дошкільних навчальних закладів, через малу кількість дітей. А тепер же, коли дітей вдосталь, не знають що і де із ними робити.

І поки чиновники розмірковують і рахують потенційних вихованців садочків, рівняни усіма можливими способами намагаються таки втрапити у число щасливчиків, які таки водитимуть дитину до садочка.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрапити в рівненський дитсадок: поради освітян та досвід рівнян [ВІДЕО]

Або йдуть іншим шляхом: законним і демократичним. Як, наприклад, зробили жителі Басового Кута. Тут дитячого садочка не було й з роду. І коли ніби то й інвестор знайшовся, будувати чомусь місто не хоче.

Тож вирішили скористатися методом новітнім і подали електронну петицію з вимогою "збудувати комунальний дитячий садок в мікрорайоні Басів Кут"



pic

- Бюджет розвитку на 2017 рік - понад 200 млн. грн. Я запропонував не просто проїдати ці гроші, а використати на стратегічні цілі, - каже ініціатор петиції, депутат Рівне ради Микола Бляшин. - Одна з них – будівництво нового дитсадка у нашому місті. Чому це важливо – групи переповнені (на 100 місцях – 165 дітей), 35 садочків на місто – мало, інші міста активно будуть нові дитсадки. Така ціль – це інвестиція в майбутнє.

Петиція поки збирає підписи небайдужих. На це вони матимуть іще 35 днів.

Інша справа - недобудований дитячий садок на Північному. Міська влада гордо і гучно заявляла, що таки відсудила приміщення на на вул. Коновальця, 16 у приватного вищого навчального закладу. рішення суд виніс іще 6 квітня 2016 року, але відтоді приміщення анітрохи не змінилося - принаймні не в кращу сторону.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли у Рівному добудують садочок на вулиці Коновальця, 16? [ВІДЕО]

Тож у лютому 2017 на сайті міськради з'явилася петиція з пропозицією реконструювати та відновити дитячий садочок по вул.Є.Коновальця, 16

Вимог у тексті було цілих дві:

1. Терміново зробити реконструкцію та відновлення даної будівлі за кошти міста та Державного фонду регіонального розвитку (при потребі залучення додаткових коштів).

2. Залишити відновлене приміщення дитячого садочку в комунальній власності міста, що стане гарантією доступної дошкільної освіти для наших дітей.

Та от відповідь міста, яке так активно судилося за приміщення, виявилася... відмовою.



pic

Та рівняни не з простих, тож отримавши відмову - написали чергову петицію. Вимоги подібні: переобладнати недобудоване приміщення - місце збору асоціальних елементів - на дитячий садок.

За два тижні від початку збору підписів петиція вже зібрала майже половину необхідних для розгляду голосів - 133 з 300. А часу на підтримку іще вдосталь - 30 днів.

Для повноти картини варто зазначити, що проблема з дитячими садками, насправді, не суто рівненська. Схожі біди й у райцентрах, навіть селах. Там садочків чекають роками і навіть десятиліттями. Наприклад, у Оржеві дітей прилаштовують у дошкільні заклади сусідніх сіл вже 20 років, а на будівництво новенького садочка скоса поглядають з літа 2015, бо ж воно ніяк не завершиться. Це, звісно, може стати чудовим виправданням для влади, хоча, насправді, мало б бути поштовхом ситуацію нарешті змінити.