(*Люди, які до цього часу ведуть племінний спосіб життя, - рідкість в сучасному світі. Ще десяток років - і їх незвичайний спосіб життя просто зникне під натиском глобалізації. Ми розповімо про цікаві культури корінних народів на межі зникнення.*)

Короваї

У племені короваї, яке живе на південному сході Індонезії, до сих пір збереглися традиції канібалізму. Однак цікавим це плем'я робить інше: його члени проживають виключно в будинках на деревах. У сімей, в яких може бути до восьми осіб, є дерев'яні будинки з дахами з листя саговая пальми, які розташовуються на висоті від 5 до 12 метрів. Подекуди в якості додаткової опори встановлюються дерев'яні стовпи. Короваї живуть на деревах так як думають, що з настанням темряви на землі на них можуть напасти ходячі мерці або відьми. Кожен будинок служить близько року. Зараз плем'я нараховує близько 3.000 членів. Вони одягаються тільки в бананове листя, їдять банани, саго (крупу у вигляді кульок з пальмової серцевини), м'ясо оленів і кабанів. До 1970-х років, коли прийшли антропологи і стали їх вивчати, короваї навіть не знали, що в світі є й інші люди. Але за останні десятиліття молодші короваї вже перебралися в поселення, побудовані голландськими місіонерами. Вже скоро на деревах залишаться тільки старі члени племені. Їх культура, як очікується, зникне протягом наступного покоління.

Самбуру

Протягом сотень років самбуру населяли Північну Кенію, де були в постійних пошуках води і трави для худоби, яка була їх єдиним джерелом їжі. Тепер їм загрожує інтенсивна посуха, до того ж, вони стикаються з усе більшою загрозою з боку кенійських властей: поліція нерідко била членів племені самбуру і спалювала їх будинки дотла за непокору закону. Для дівчаток життя в цьому племені досить суворе. Знайомство з чоловіком, який збирається одружитися, часто відбувається в ранньому віці, іноді навіть у шість років.

Лоба

У Гімалаях розташоване гірське князівство Мустанг, також відоме як Ло. Його столиця, Ло Мантанг, являє собою місто-фортецю 14 століття, цілком занурену в буддійську культуру. Народ Мустанга називає себе «лоба» і займається землеробством, обходячись без сучасних технологій і не маючи можливості дати освіту дітям. У той час як деякі з людей Мустанга вітають модернізацію, їх лідери стурбовані тим, що їх тибетська буддійська культура будуть втрачені назавжди, тим більше, що більшість жителів покине цей район, щоб знайти кращу роботу і здобути освіту в інших країнах.

Сан (бушмени)

Уряд Ботсвани виселив цих мисливців-збирачів з Центрального заповідника Калахарі, щоб мати можливість видобувати алмази, нафту і газ, а також розвивати туристичну галузь. Сан або бушмени були насильно переселені в табори з козами і великою рогатою худобою, щоб стати пастухами і вести спосіб життя, який був їм зовсім не зрозумілий.

Ава

До того, як їх територія була захоплена, кочове плем'я ава жило в гармонії з тропічними лісами Амазонки. Вони були мисливцями-збирачами, які приручали дітей-сиріт тварин. Жінки іноді вигодовували грудьми мавп і навіть маленьких свиней. Але в 1967 році американські геологи, які проводили зйомки місцевості з літака, випадково приземлилися на найбільшому в світі родовищі залізної руди, яке знаходилося на території ава, в горах Караджас. Територія ава була захоплена лісорубами, фермерами і поселенцями, які вирубали великі ділянки тропічних лісів для видобутку мінералів та інших ресурсів. Загарбники також убили багатьох з ава, іноді просто відстрілюючи їх, а іноді пригощаючи отруєним борошном. Залишилося всього близько 350 представників племені, сто з яких не контактують зі сторонніми.

Кокопо

Кокопо (що означає «річкові люди») борються за збереження своєї вмираючої культури з урядами США і Мексики, яке обмежує доступ племені до води. Ці тубільці займалися землеробством і рибальством більше 500 років в дельті річки Колорадо, яка знаходиться в штаті Арізона (США) і штатах Нижня Каліфорнія і Сонора (Мексика). Свого часу цей народ налічував близько 22.000 чоловік, але тепер їх число скоротилося приблизно до 1300. Залишилося тільки 10 носіїв мови (традиційно у Кокопо не було писемності).

Мурсі

Плем'я Мурсі чисельністю менше 10 000 чоловік з південно-західної Ефіопії відомо тим, що їх жінки носять в губах великі пластини. Вони є символом соціальної зрілості і потенційної родючості. У 15 або 16 років дівчина робить прокол в нижній губі і вставляє дерев'яну пробку, яка знаходиться в дірці, поки вона не заживе. Протягом наступних кількох місяців дівчинка розтягує губу, вставляючи в неї все більші пробки. У найстійкіших дівчат пластини можуть досягати 12 сантиметрів. Ефіопський уряд вважає Мурсі кочівниками, але вони ведуть переважно осілий спосіб життя.

Цаатани

Цаатани - плем'я кочівників-оленярів. Олені дають їм молоко і сир, а також перевозять через засніжені гори і тайгу північної частини Монголії. Цаатани ведуть кочовий спосіб життя, переміщаючись кожні 5 тижнів, щоб знайти лишайники, якими харчуються тварини. Сьогодні в світі залишилося всього близько 500 представників цього племені. Хвороби і проблеми через втрату репродуктивного потенціалу в результаті близькоспоріднених зв'язків сильно скоротили і кількість їх оленів. Тому цаатани більше не носять оленячі шкури і не покривають ними свої вігвами.

Ладакх

Уявіть собі ідеальну культуру. Терпіння і чесність стоять вище всіх інших цінностей. Люди завжди допомагають один одному, немає грошей, але і злиднів немає. Брехня, крадіжка, агресія і злість майже не відомі людям. Особливо тяжких злочинів просто не існує. Так виглядає справжня культура індійського регіону Ладакх, яка існувала століттями, поки сучасний світ не знищив її.

Ваорані

Ваорані довгий час використовували смертоносні списи в рідному Еквадорі проти інших мешканців джунглів Амазонки, для них помста - це спосіб життя. І сьогодні вона актуальна для них, як ніколи: енергетичні компанії хочуть спиляти тропічні ліси Амазонки, щоб вільно отримувати величезні запаси нафти в районі Національного парку Ясуні. Починається справжня битва між урядом Еквадору та ваорані.