В Україні лише в небагатьох школах функціонують інклюзивні класи. Проте, аби вони з'являлися потрібні запити від батьків та їхні заяви.

Як повідомляє ресурс МЦРЛ Україна, батьки, котрі хочуть цього року влаштувати дитину в школу, повинні потурбуватися вже зараз. Адже для формування інклюзивних класів потрібен час та кошти на їх підготовку.



pic

З урахуванням терміну формування шкільного бюджету, подавати заяви потрібно не пізніше квітня.

Під підготовкою інклюзивних класів розуміється комплексна підготовка: обладнання, розробка програм, підбір та навчання асистентів вчителів тощо. Всі ці аспекти потребують витрат, які мають плануватися завчасно. Тому хочемо акцентувати увагу батьків на завчасному зверненні до шкіл.

Хоча й не всі школи обладнані, проте писати заяви варто, наголошують в громадській організації, адже для зрушення цього процесу потрібні запити. Наразі батьки можуть звернутися до шкіл в їхніх районах, щоб отримати інформацію, написати заяву щодо навчання їхньої дитини.



pic Також, відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання "Громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, особливостей інтелектуального, соціального і фізичного розвитку особистості, ... ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах."

Відмовити дітям у навчанні не мають права. Знайте свої права та вчасно звертайтеся до навчальних закладів.