Для всіх православних людей хрещення є дуже важливою подією в житті, адже це друге народження людини (духовне, а перше було фізичне, коли дитина з'явилася на світ), очищення його душі для подальшого життя.

Хрещення - це дуже важливе таїнство. Тому, потрібно дотримуватися всіх нюансів його виконання.

Церква рекомендує хрестити дитину на восьмий або ж на сороковий день після народження. На восьмий день свого життя сам Ісус був присвячений своєму Отцю Небесному.

Природно, що діти, перебуваючи в такому віці, не можуть усвідомлювати всю суть віри, від них не варто чекати покаяння і віри, а саме ці дві умови є головними для з'єднання з Господом Богом. Для цього дитині призначають хресних батьків, які надалі несуть відповідальність за виховання свого хрещеника (хрещениці) в православному дусі.

Як вибирати хресних батьків?

Вибирати хресних батьків для своєї дитини потрібно серед близьких вам людей або хороших друзів, з якими ви регулярно підтримуєте стосунки. Це мають бути люди, яким ви абсолютно довіряєте.

Хрещеними можуть бути лише православні віруючі люди, які можуть дати звіт у своїй вірі. Для дитини зазвичай досить і одного хресного батька, для дівчинки потрібна тільки хрещена мати, а для хлопчика - хресний тато.

Але традиційно в куми запрошують обох. Хресних батьків можна вибирати двоє, троє, четверо, семеро, як вам буде завгодно.

Церковні норми свідчать про те, що хрещеними батьками не можуть стати:

Подружжя, так як заборонені подружні стосунки між людьми, що знаходяться в духовній спорідненості;

Батьки свого малюка;

Неповнолітні, так як вони не мають чіткого стрижня віри.

Черниці і ченці;

Нехрещені люди;

Люди, які мають іншу віру;

Люди, які беруть участь у різних культових сектах, організаціях;

Аморальні люди, так як їх спосіб життя не заслуговує на те, щоб бути хрещеними.

Що ж відбувається під час хрещення?

Найчастіше хрещення відбувається в церкві, хоча допустимо проведення і за її межами. Зазвичай тривалість таїнства триває від тридцяти хвилин до однієї години.

Основні учасники таїнства Хрещення - дитина, хресні батьки і священик.

Перед тим, як здійснити обряд, батюшка обходить хрещальну кімнату в білому одязі і тричі читає молитви.

Далі він звертається до хресних і хрещеника з проханням повернутися обличчям на захід, це символізує обитель сатани.

Потім хресним потрібно прочитати Символ Віри. У Символі Віри коротко викладено основи християнської віри.

Священик освячує масло (ялин), воду і дитину на знак того, що він став повноцінним членом християнської церкви, помазують єлеєм. Хрещеному дають ім'я і тричі занурюють у священну воду.

З купелі малюка в хрестинну пелюшку (Крижма) приймають хресні батьки. Після занурення у воду священик проводить миропомазання. Він умочає пензлик в посудину з миром, дитині помазують очі, лоб, вуха, ніздрі, груди, ніжки і ручки. При кожному помазанні вимовляються такі слова: «Печать дару Святого Духа. Амінь ». Разом з батюшкою хресні батьки повторюють «Амінь».

Коли закінчується процес миропомазання, читають Євангеліє і разом з цими молитвами у дитини відстригають маленький пучок волосся. На знак того, що малюк став християнином, йому на шию одягають хрестик.

Пасмо відрізаного волосся залишається в церкві як знак посвяти, і символізує жертовність Богу. Коли обряд хрещення закінчується, хресні батьки приймають малюка з рук священика.

Обов'язки хресних батьків

На жаль, але не всі хрещені батьки розуміють повне значення їх нової «посади». Вони повинні дуже сильно піклуватися про своє хрещеника, а ця турбота включає багато чого.

Потрібно щодня молитися про хрещеника. Потрібно привчити себе звертатися до Бога один раз на день, а саме перед сном. Це абсолютно не складно.

Підготовка хресних батьків до таїнства

Для того, щоб всі правила були дотримані, готуватися до обряду необхідно заздалегідь. Хрещені батьки повинні напередодні хрещення відвідати храм, сповідатися, покаятися у всіх гріхах, причаститися.

Дуже добре, якщо до дня обряду хрещені постили, але це не обов'язкова вимога. В день здійснення обряду, хрещеним батькам заборонено займатися сексом і вживати їжу.

За церковною традицією, хрещена мама дитини купує на хрещення «різка» або крижму. Це може бути звичайний рушник або спеціальна тканина, в яку малюка загортають, коли приймають з купелі.

Також хрещена мати дарує малюкові хрестинну сорочку і чепчик з стрічками і мереживами, для дівчаток - з рожевим, а для хлопчика - з блакитними. Хрестильна сорочка зберігається протягом усього життя людини.

Після хрещення малюка, крижма не перуть, так як на ній можуть залишитися крапельки масла Світу. У процесі таїнства Крижма наділяють якимись чудодійними здібностями. Хрещений батько дарує дитині хрестинний хрестик і ланцюжок.

Джерело