Не лише подати і проконтролювати. А й навчити. Активісти взялися навчати депутатів та чиновників правильно заповнювати електронні декларації. От тільки самим обранцям навчання виявилось не надто потрібним.

Цього тижня у Рівному депутатів місцевих рад, чиновників та керівників комунальних закладів навчали, як правильно заповнювати е-декларацію. Тренінги проводили представники громадського руху “Чесно”.

- Громадський рух “Чесно” аналізує роботу депутатів, відслідковує їх декларації, передвиборчі обіцянки та їх реалізацію, - розповідає тренер, координатор ГР “Чесно” в Івано-Франківській області, член Громадської ради при НАЗК Віталій Світлик. - Аби не говорили, що ми тільки постійно показуємо якийсь негатив у роботі депутатів, ми вирішили допомогти їм розібратися з е-декларуванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Муляренка - мільйонерка, швагро Хомка - домовласник: що надекларували політики?

Подібні тренінги пройшли не лише у Рівному, а й у Івано-Франківську, Тернополі, Ужгороді, та Луцьку. Запрошують на них усіх охочих, особливо, коли зважити, що тепер потенційних декларантів значно більше. Якщо у першій хвилі декларації подавали 100 тисяч осіб, то у другій — це буде майже 800 тисяч. Щоправда, самих депутатів таке навчання не надто зацікавило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному навчали як заповнювати електронну декларацію [ВІДЕО]

- Багато міських і обласних рад самостійно організували навчання для своїх депутатів, тому, будемо відверті, депутатів приходить відсотків 20-30 від загальної чисельності учасників. Приходять також держслужбовці, керівники комунальних підприємств, начальники департаментів та відділів — ті люди, які ще повинні, згідно з законом, подавати декларації, - каже Віталій Світлик.



pic

Серед рівнян повчитися захотіло три депутати міської ради. А от з обласних обранців — жодного. Та, може, просто не по статусу на такі навчання ходити, тож кілька таки прислали помічників.

А вчитися таки є чому. За словами Віталія Світлика, у кожному місті, куди б не приїжджали, є свої особливості, а отже і ключові питання, на які тренерам доводиться відповідати:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто заповнюватиме електронні декларації з 2017 року? [ВІДЕО]

- У кожній області свої особливості. У Закарпатті, наприклад, багато питань поставало до того, як реєструвати автомобіль, який є на іноземних номерах. Там часто роблять “прокатку” через кордон, щоб не платити за “розтаможку” автомобіля. В Івано-Франківську було багато запитань щодо того, як декларувати кошти, які прийшли в подарунок з-за кордону. Тернопіль теж мав свою специфіку. Щодо Рівного, то питали більше як декларувати членів сім’ї, кого туди вписувати, як записувати нерухомість, яка використовується в оренді.



pic

Та попри навіть готовність місцевих чиновників приходити на навчання та цікавитися правильністю заповнення декларації, позитиву у їх сприйнятті, власне, декларантами, експерти не помітили:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що задекларували рівненські посадовці? [ВІДЕО]

- Все нове у нас сприймається важче, - каже Віталій Світлик. - Але це буде тільки при подачі першої декларації, оскільки перше завжди йде важче. Наприклад, треба згадувати, які у нас були автомобілі, бо якщо автомобіль продали за довіреністю і не зняли з обліку з себе, то він числиться за нами. А цих даних у багатьох людей немає. Необхідно звертатися у інстанції, аби надали відповідну довідку. Це займає час, щоб зібрати всі документи. Але коли всі документи є, то декларацію заповнити треба година-дві. А в подальшому всі дані будуть збережені і стільки нових даних вже не треба буде вносити, наприклад, у декларацію за 2017 рік.