Підходить час висівати насіння літників, тобто тих рослин, які у вас будуть (*квітувати вже цього літа*): айстр, левкоїв, петуній, красоль, чорнобривців і багатьох інших.

Починаючі квіткарі охоче купують розсаду декоративних рослин на ринку. Але ж можна спробувати при такому величезному виборі насіння від відомих фірм, закласти розсаду квітів на власному вікні. Розглянемо на прикладі китайської айстри, як краще це зробити.

Щоб рослина дала у свій час рясне, яскраве цвітіння, її рекомендують вирощувати рано навесні, при скороченому дні. Айстри сіємо на вікні в березні – на початку квітня.

Для посіву можна використовувати квіткові плошки або невеликі ящики. Деякі аматори промивають їх неміцним (світло-бузковим) розчином марганцівки, щоб повністю виключити можливість хвороби квітів. Насіння айстр дрібне, сіють його неглибоко, після посіву ящик прикривають склом. Сходи з'являться через тиждень або трохи пізніше, стекло тоді знімають, ящик переставляють якнайближче до світла. На 10-11 день рослини пікірують уже в теплий парничок або розсадник - з живильною дерновою або перегнійною землею, з додаванням невеликої кількості піску. Розсаду можна пересаджувати й у період бутонізації, і в розпал цвітіння.

Однак фахівці не радять вносити під айстри на рабатки або в бордюр свіжий гній, щоб рослини не занедужали фузаріозом. Айстри найкраще ростуть на живильних суглинних ґрунтах, що містять вапно.

Тому на ділянці, де будуть рости айстри, радять розсіяти майже розтерту в порошок яєчну шкаралупу. А висаджуючи розсаду у відкритий ґрунт під кожну рослину, у луночку, кладуть трохи цієї товченої шкаралупи. І ще: не можна допускати, щоб ґрунт пересихав, тому що коріння айстр розташовується неглибоко.

На сонячних, не занадто «жирних», але все-таки добре вдобрених ділянках (та ще при підживленні фосфорно-калійними добривами в комбінації з перегноєм) китайські айстри почнуть у вас квітувати місяця через півтора після висадження у відкритий ґрунт і будуть радувати око до самих морозів.

Весна тільки починається, тому ще раз нагадаємо: айстри холодостійкі, їх коренева система краще розвивається при весняній, зниженій температурі, при достатній вологості ґрунту. Чим раніше у вас буде готова розсада, тем раніше ви зможете її перенести в сад. А це важливо: нехай до настання спеки ваші айстри підростуть і зміцніють.

Джерело