Прийшов час почати вирощування саджанців винограду для весняної посадки із заздалегідь заготовлених або придбаних живців. У статті мова йтиме про спосіб, найбільш підходящий для тих, хто вирощує невелику кількість саджанців винограду для себе в умовах квартири.

В першій декаді березня лоза виймається з місця зберігання (льоху, холодильника тощо) і нарізається на 2-3-вічкові живці. Верхній зріз робиться на відстані 1-2 см вище вічка, нижній - злегка навскоси на відстані 0,5-1,0 см нижче вічка (діафрагми). Нижні зрізи краще загладити гострим ножем, щоб не було залишків роздавленого камбію після нарізки секатором.

Після цього живці на добу замочуються у вистояній водопровідній (краще - кип'яченій) воді з додаванням стимуляторів: меду (столова ложка на 10 л), гетероауксину і препаратів на його основі, чаркору, фумару, гумату натрію, гумісолу тощо - відповідно до прикладеної інструкції.

Після виймання живців з води, їх провітрюють протягом 15-20 хвилин, і в нижній частині живця роблять 2-3 неглибокі вертикальні борозенки ножем, довжиною 1-2 см кожна. Після цього втирають у зрізи й борозенки препаратом Кореневин. Звісно ж, якщо у вас кілька сортів, живці після нарізки необхідно промаркувати, щоб виключити плутанину.

Потім у звичайну півлітрову банку (або кілька - залежно від кількості живців) на дно кладуть шар вати пару сантиметрів товщиною, і наливають такий же шар (близько 2 см) кип'яченої води. Перед заливанням її потрібно, звісно ж, остудити й бажано додати пару кристаликів марганцівки, для одержання блідо-рожевого кольору, а також покласти в банку шматочок деревного вугілля. Це необхідно для запобігання швидкого замутніння і псування води.

Живці винограду ставляться в банку, банка - на підвіконня. Усе. Тепер потрібно раз на 2-3 дні стежити за рівнем води, підтримуючи його товщину в межах 0,5-1 см. Навіть якщо ви якийсь день забудете заглянути в банку, і вода випарується, то волога вата не дозволить висохнути майбутнім саджанцям винограду.

Ученими доведено, що корені найкраще утворюються не в самій воді, а на межі вода/повітря, зі зволоженої частини камбію. У винограду перші корені починають рости з вузлів живця. Даний спосіб саме забезпечує сполучення обох цих умов: тонкий шар води - необхідну аерацію, а оптимальна відстань нижнього зрізу від вузла - проходження межі вода/повітря по вузлі.

Якщо живці будуть вузлами у воді на 5 мм глибше або дрібніше - нічого страшного, ідеалу однаково досягти неможливо, та й про процес укорінення ще не все достеменно відомо...

Зверху можна одягти поліетиленовий пакет. Вийде такий віконний парничок, де вологість буде вище у порівнянні із сухим повітрям квартири. Будете рідше доливати воду, та й брунькам, що розпускаються, добре.

Якщо є можливість забезпечити підігрів нижньої частини живців: поставити банку на теплу (але не гарячу!) основу, наприклад, на металевий аркуш над радіатором опалення і т.п. - скористайтеся нею, це збіль-шить імовірність і швидкість укорінення живців винограду. Але якщо такої можливості немає - особливо не переживайте. Прагнути до ідеалу можна нескінченно, а все, що зробити необхідно обов'язково, вами вже зроблене.

Як правило, спочатку розпускаються бруньки, а потім з'являється коріння. Між цими подіями проходить у середньому 2-3 тижні. Коли менше, а коли й більше, залежно від сорту і якості лози. Буває, і до двох місяців потрібно чекати корінців! Даний спосіб гарний тим, що пагони, які вийшли, легко забезпечуються водою, навіть коли коренівь ще немає: просто підсмоктують її з банки.

І ще один важливий момент. Якщо із бруньки вийшов один пагін, а слідом за ним через кілька днів з'являється другий (із бруньки, що заміщає), а корінців ще немає - видаліть (акуратно виламайте) перший, більш сильний з пагонів! Не шкодуйте: початок вашому кущу дасть будь-який, навіть найостанніший, пагін, але перший, буйно зростаючий, може витратити весь запас живильних речовин із тканин живця, і для утворення коренів їх може не вистачити. Звісно ж, якщо на пагоні з'явився зачаток суцвіття - його необхідно відразу відщипнути!

Тепер стежте за появою корінців у ваших майбутніх саджанців винограду. Спочатку на зрізі та з подряпин з'являються горбки калюса, а потім з них утворюються перші корінці. Не потрібно дозволяти виростати їм більше 0,5-1 см: потім при пересадженні вони легко обламуються!

Живці з корінцями, що з'явилися, - уже майже саджанці - висаджуються в будь-яку підходящу ємкість, залежно від можливості розміщення саджанців у квартирі.

Можна висаджувати в торф'яні горщики місткістю 200 г, або в 5-літрові пластикові контейнери. Звичайно, чим більше ємкість - тим більш потужною виросте рослина до початку травня. Найбільш оптимальні ємкості - 0,5-1 літр.

Земельна суміш готується дуже легка: 1 частина садової (краще - дернової) землі + 1 частина перегною + 1 частина піску, або 1 частина покупної універсальної земельної суміші. Живець саджається так, щоб його п'ятка була заглиблена на 1/4...1/3 ємкості. Правило: залишити якнайбільше обсягу внизу для розвитку коренів, і при цьому, щоб живець не падав, а тримався в ємкості. Пересаджуйте дуже акуратно: молоді корінці досить тендітні! Після пересадження добре полийте. Дуже добре додати в грунтосуміш замість піску перліт або вермикуліт. Вони полегшують її та добре втримують вологу.

Якщо земля нормальна: не дуже важка й не дуже кисла, то живці швидко приживаються й добре ростуть. Стежте за станом листя: при незбалансованому хімічному складі ґрунту і при підвищеній кислотності вони можуть хлорозити (засихає листяна пластинка від краю) і навіть загинути! У цьому випадку універсальний засіб: деревний попіл. Настоюються 2-3 столові ложки в 1 літрі води й добре проливаються стаканчики із саджанцями. Можна навіть зробити це для профілактики, одночасно з висадженням живців. Через пару тижнів операцію можна повторити. Додатково добре допомагає розчин хелату марганцю: продається в спеціалізованих магазинах. Застосовується відповідно до інструкції.

При гарному росту саджанців винограду, можна приступитися до їхнього прискореного формування шляхом прищіпки. Наприклад, якщо ви плануєте виростити 2 (або більше) рукавів, то, при глибині посадки у вашій місцевості 40 см, прищипуйте пагін на відстані 30-35 см від п'яти, з досягненням ним відповідної довжини. Із двох верхніх бруньок розів'ються пасинки, які стануть майбутніми рукавами.

Посадка саджанців винограду, вирощених таким чином, виробляється на початку травня на необхідну глибину. При підготовленій і вдобреній посадковій ямі, гарному догляді протягом року, до осені одержите два повноцінних рукави, які в наступному році можна буде використати для одержання першого врожаю і наступного формування куща винограду.

Джерело