«Маринко, не соромся. Скажи «Привіт!», – каже мама. Таку сцену можна спостерігати часто: мами й тата частенько вмовляють своїх дітей привітатися з дорослою людиною чи навіть друзями. Тобто хочуть щоб їхня дитина була товариською, але через таке привернення уваги до своєї дитини батьки не задумуються, що замикають дитячий світ від навколишнього світу ще сильніше. Сором'язливість - не недолік, це риса окремої особистості, яка любить спостерігати за оточенням.

Рівнянка Ксюша Козенева пропонує декілька варіантів розвитку соціальних навичок дитини:

1. Не підштовхуйте своїх дітей до спілкування. Дитина, яка має сором'язливі риси повинна адаптуватися до оточення в своєму темпі.

2.Підготуйте дитину. Якщо раптом ви йдете на день народження дитини ваших знайомих, яких ваш малюк ще не знає, то бажано напередодні того дня зустрітися з друзями на нейтральній території щоб ваші дітки познайомилися одне з одним. Це все потрібно, щоб уникнути тривоги й занепокоєння малечі.

3. Похід дитини в дитячий садок, потрібен для розвитку та знайомства з такими, як він (вона).

4.Співчуття та обмін досвідом. Розкажіть свій секрет із дитинства, як ви подолали сором'язливість.

5. Зворотній зв'язок з дитиною. Якщо ваш малюк набрався сміливості познайомитися чи привітатися з кимось, похваліть її та скажіть, як приємно було тій людині.

6. Не примушуйте дитину виступати перед публікою. Ми всі пишаємося своїми дітьми, хтось гарно малює, розповідає вірші, співає, танцює, але не потрібно примушувати чи залякувати дитину, просто поговоріть з нею та поясніть всі деталі, можливо вам вдасться її переконати.


А як ви думаєте, що робити якщо дитина сором'язлива?

Можливо маєте поради для рівненських матусь на інші теми?

Пишіть нам!

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ