Незважаючи на всі свої плюси, які ми розглянули у першій частині, кава не найкорисніший для здоров'я напій в світі. Він підвищує кров'яний тиск, шкідливий для вагітних і викликає звикання. Крім того, вчені виявили ще 18 шкідливих властивостей кави. (*Давайте розберемося чим кава шкідлива для нашого організму.*)

Перед тим як розповісти про шкоду кавових напоїв, хочемо показати вам результати опитування, яке ми провели серед рівнян.

Виявилося, що

29,4% - випивають 1 чашку кави в день,

24,8% - випивають 2 чашки кави в день,

12,8% - випивають 3 чашки кави в день,

15,6% - не люблять пити каву

17,4 - випивають більше 3 чашок кави в день

Ось такі результати, а скільки кави ти випиваєш щодня? Обирай відповідь!


Корисні властивості кави можете переглянути тут


Отож, чим все ж таки шкідлива кава?

Шкідливі властивості кави

1. Кава може призвести до безсоння

Кава заряджає нас енергією, але ця ж властивість і шкодить нам, коли ми намагаємося заснути. Тонізуючий ефект кофеїну починає відчуватися через 15 хвилин після вживання, але триває він набагато довше. На те, щоб стимулююча дія зійшла нанівець хоча б наполовину, потрібно близько шести годин.

Якщо хочете виспатися, постарайтеся не пити каву в другій половині дня. Або хоча б за 2-3 години до сну.

2. Кава впливає на дію лікарських засобів

Якщо ви приймаєте якісь ліки, обов'язково дізнайтеся у лікаря, чи можна пити їх разом з кавою. Цей напій може посилити, послабити або взагалі змінити дію таблеток.

Наприклад, дослідники вивчили поведінку алендронової кислоти (засіб від остеопорозу) при прийомі з водою і іншими напоями. Дослідження біодоступності при пероральному введенні алендроната. Виявилося, що чорна кава і апельсиновий сік послаблюють засвоєння препарату на 60%. А дія тиреоїдних препаратів знижується на 55%, якщо запити їх кавою. Змінена кишкова абсорбція L-тироксину, викликаного кавою.

Крім того, ситуація може бути і зворотною. Лікарські засоби можуть посилювати дію кави: ви довше будете відчувати кофеїнову ейфорію. Так що обов'язково порадьтеся з лікарем.

3. Кава може погіршити кислотний рефлюкс

Один із симптомів кислотного рефлюксу - печія. Це неприємне відчуття виникає, коли нижній стравохідний сфінктер (він розділяє стравохід і шлунок) не закривається вчасно. Тоді шлунковий сік потрапляє в стравохід.

Кава має вкрай високу кислотність. Потрапивши в кисле середовище (шлунковий сік), вона призведе до того, що м'язи стравохідного сфінктера розслабляться. А це може викликати або посилити печію. Загрозу представляє і кава без кофеїну. За даними деяких досліджень, така кава збільшує рівень кислотності в шлунку, стимулюючи вироблення шлункового гормону гастріна. А це викликає виділення шлункового соку.

Якщо печія турбує вас двічі в тиждень або частіше, вам варто відмовитися від кави. При печії також слід з обережністю вживати чай, цитрусові соки, молочні коктейлі і алкоголь.

4. Кава може викликати нетравлення

Чашка кави на порожній шлунок стимулює вироблення соляної кислоти, а це може привести до серйозних проблем з травленням. Соляна кислота зазвичай виробляється в шлунку, коли в нього надходить їжа, і використовується для перетравлення білків і жирів.

Якщо в один прийом їжі її виробляється занадто багато (коли з'їли багато жирного або випили багато кави на голодний шлунок), наступного разу її надійде недостатньо, тоді їжа перетравиться в повному обсязі. Це може привести до здуття живота і дискомфорту в шлунку, а в важких випадках до синдрому роздратованого кишечника і навіть раку товстої кишки. Так що намагайтеся не пити каву натщесерце.

5. Кава може працювати як проносне

Кава стимулює скорочення м'язів кишечника. Здавалося б, це добре, тому що кава може допомогти при запорах. Але ця властивість кави також може викликати ряд проблем, наприклад спорожнення шлунка. Тоді весь вміст шлунка потрапляє в тонку кишку до того, як їжа повністю расщепилась і переварилася. Живильні речовини з такої їжі просто не встигнуть вбратися, а це може привести до запалення кишечника.

6. Кава містить канцерогенні речовини

Коли кавові зерна обсмажуються при високих температурах, в них можуть утворюватися акриламіди. Ці речовини є канцерогенними і генотоксичними.

Хоча небезпечна кількість акриламіду міститься в різних продуктах, кава - основне джерело цих речовин. Чим темніше смажені зерна кави, тим більше в них акриламіду.

7. Кава ускладнює роботу тромбоцитів

Тромбоцити - клітини крові, які утворюються в кістковому мозку. Вони допомагають зупинити кровотечу, закупорюючи пошкоджені судини.

У 2008 році дослідники вивчили вплив кави і кофеїну на тромбоцити. Учасники дослідження вживали каву або капсули з кофеїном і воду. У тих, хто пив каву, здатність тромбоцитів склеюватися знизилася, а у тих, хто отримував тільки кофеїн, властивості тромбоцитів не змінилися.

Виходить, кава без кофеїну не вирішить цю проблему. А вона може привести до серйозних наслідків для тих, хто страждає анемією або іншими захворюваннями, пов'язаними з згортанням крові.

8. Кава може знизити ймовірність вагітності

За даними дослідників з університету Невади в Ріно, активність маткових труб знижується у тих, хто регулярно вживає кофеін. По цих трубах здійснюється транспортування яйцеклітин від яєчників до матки. Дослідження, що проводилося на мишах, виявило подібні проблеми у тих гризунів, яким давали кофеїн.

9. Кава підвищує рівень холестерину

Холестерин - жирова речовина, необхідна для вироблення гормонів і інших важливих для організму речовин. Але якщо його виділяється занадто багато, він відкладається в артеріях. А це призводить до різних проблем з серцем і тиском.

У каві міститься речовина, що підвищує холестерин, - кафестол. За результатами одного дослідження, п'ять чашок кави з френч-преса містять 30 мг кафестолу. Якщо протягом чотирьох тижнів пити по п'ять чашок кави в день, рівень холестерину в крові підніметься на 6-8%.

Убезпечити себе від кафестола допоможуть паперові фільтри, які використовуються в процесі варіння кави. Вони затримають більшу частину кафестолу.

10. Кава може викликати остеопороз

Остеопороз - хвороба кісток, при якій кістки втрачають свою щільність і стають схожими на бджолині стільники. Особливо він небезпечний для людей похилого віку.

Для здоров'я кісток необхідний кальцій, а кофеїн знижує його засвоюваність. З кожної випитої чашкою ми втрачаємо близько 4-6 мг кальцію. За даними вчених, кофеїн призводить до прискореної втрати мінеральної щільності кісткової тканини серед літніх жінок. Споживання кофеїну збільшує швидкість втрати кісткової маси у літніх жінок і взаємодіє з генотипом рецептора вітаміну D.

11. Кава змушує нас хотіти солодкого

Кофеїн підсилює тягу до фруктових соків, газованих і інших солодких напоїв (які викликають залежність самі по собі). Це підтвердило рандомізоване контрольоване дослідження, проведене австралійськими вченими.

Учасників дослідження поділили на дві групи: одні протягом декількох днів пили напої з кофеїном, а другі ні. Потім дослідники проаналізували харчування учасників. Виявилося, що учасники першої групи випивали в день 419 мл солодких напоїв, а учасники другої - тільки 273 мл.

12. Кава знижує засвоюваність заліза

Залізо необхідне для вироблення гемоглобіну. Цей білок, що входить до складу клітин крові, переносить кисень від легень до інших частин організму. Навіть якщо ваша дієта багата залізом або ви приймаєте добавки, організм буде гірше засвоювати залізо, якщо ви п'єте каву.

Всього 150-250 мл кави знизять засвоюваність заліза на 35%.

13. Кава може викликати мастопатію

При цьому захворюванні в молочних залозах утворюються ущільнення, які збільшуються в розмірах і болять під час менструації. Точна причина хвороби поки не встановлена, вчені припускають, що вона пов'язана з гормонами. За даними одного клінічного дослідження, у жінок, які вживають в день від 30 до 250 мг кофеїну, ризик мастопатії збільшується в 1,5 разів.

14. Кава шкодить шлунково-кишковому тракту

Тим, хто страждає на гастрит, виразку або проблемами з кишечником, лікарі радять зовсім відмовитися від кави. Цілком можливо, вона і привела до виникнення цих захворювань.

Одна з причин виразки - бактерія хелікобактер пілорі. Кава із-за своєї кислотності роз'їдає слизову оболонку шлунку, а це створює сприятливе середовище для бактерій. Звичайно, міцна імунна система може захистити від цього, але не завжди.

Кава може завдати серйозної шкоди і оболонці тонкої кишки. Можна заробити спазми, кольки, запор або діарею.

15. Кава підсилює тривогу і стрес

Кава стимулює вироблення адреналіну, норадреналіну і кортизола. Ці гормони включають в організмі реакцію «бий або біжи». Здається, що це добре, адже ми будемо відчувати себе бадьорими і повними енергії. Тільки цієї енергії виробляється занадто багато, тому ми починаємо сіпатися і нервувати.

Так відбувається, тому що кофеїн блокує вироблення гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК). Цей нейромедіатор бере участь в процесах гальмування в центральній нервовій системі. Він позбавляє нас від тривожних думок. Коли ГАМК не виділяється, ми відчуваємо стрес.

16. Кава може збільшувати ризик викидня

Дослідники з Національного інституту здоров'я і Університету штату Огайо проаналізували дані спостережень за 500 парами. Вчені розглядали зв'язок між наявністю хімічних речовин у навколишньому середовищі, способом життя батьків і їх фертильністю.

З'ясувалося, що ризик викидня був вище, якщо обидва партнери за кілька тижнів до зачаття випивали в день більше двох чашок будь-якого напою з кофеїном. Також ризик викидня підвищувався, якщо жінки пили каву в перші сім тижнів вагітності.

17. Кава підвищує кров'яний тиск

У вас роками може бути підвищений тиск, але ви можете про це не підозрювати. Але навіть якщо симптоми не помітні, кровоносні судини і серце все одно пошкоджені, а це може привести до серйозних наслідків (інсульту або інфаркту).

Італійські дослідники проаналізували дані більше 1 200 пацієнтів у віці від 18 до 45 років з першим ступенем гіпертонічної хвороби. Ті, хто п'є багато кави, ризикують заробити підвищений тиск (ризик зростає в чотири рази) споживання. У тих, хто вживає помірну кількість кави, ризик зростає в три рази.

18. Кава може викликати нетримання

Дослідники з Алабами університету виявили, що кава робить сечовий міхур розслабленим. Більше 200 Вживання мг кофеїну в день призводить до нетримання сечі.

ОТОЖ, кава може приносити користь здоров'ю, але може і шкодити, особливо якщо пити її занадто багато. Тому вчені рекомендують помірну кількість кави - не більше 300 мл кофеїну в день. Це близько 3-4 чашок меленої кави (або 5 чашок розчинної).

Однак якщо у вас підвищений тиск, проблеми з сечовим міхуром або шлунком, краще відмовтеся від кави зовсім.


Ми розповіли про шкоду та користь кавових напоїв.

Але все ж, як вважаєш ти : кава шкідлива чи корисна?

Ми чекаємо твоєї відповіді у наших соціальних мережах. Приєднуйся!

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ

Будьте здорові та завжди усміхнені!