Всі ми знаємо, що в березні народився такий відомий український поет Тарас Шевченко і в ці дні проводять безліч заходів присвячених йому. Тому, ми вирішили на честь дня народження легендарного поета обрати список його маловідомих творів.

Обрали твори, які не просять читати на уроках в школі та університеті і рідко цитують в статтях. Читайте 5 найбільш захоплюючих маловідомих творів Тараса Шевченка.

«Відьма»

Одна з маловідомих балад Шевченка, в якій він зачіпає свою улюблену тему - стосунки між простими селянськими дівчатами та багатими панами. Зовсім короткий твір і читається легко. Воно було видано два рази з різними кінцівками, тому, якщо ви знайдете раннє видання вірша, не дивуйтеся тому, що початкова назва тексту - «Осика». Саме під цим деревом ховали відьом в селах за часів Шевченка.

«Лілея»

Ще один маловідомий твір Тараса Шевченка. Вірш про прекрасну квітку, який розповідає про те, що раніше вона могла жити, дихати і бігати. Адже лілія раніше була безневинною дівчиною, яку за життя зневажали сусіди, тому що вона була незаконно народженою дочкою пана. Краса і трагічність в цій історії майстерно передані геніальним автором.

«Княжна»

Найраніший вірш поета, який був спочатку написаний на десяти аркушах паперу без назви, і потім переписаний автором практично повністю. Цю поему кілька разів переписував сам Шевченко, а виправляли вже його послідовники. Але сюжет залишався в корені незмінним, оповідав про княжну і непутящого князя. Текст показує, що навіть дочка багатих батьків могла відчути позбавлення життя.

«Русалка»

Красива поема Тараса Шевченка, яка використовує фольклорні елементи. Вірш занурює читача в казку, але так само, як і всі твори Шевченка, пронизана почуттями і драмою. Історія з такою красивою назвою нагадує нам мультфільми та казки про прекрасних морських німф, але Шевченко вклав в короткий твір набагато більше сенсу.

«Сова»

Одна з маловідомих поем Тараса Шевченка, яка оповідає про драматичну історію краще будь-якого довгого тексту, написаного в прозі. Вона була створена поетом після поїздки в Україну. Багато критиків називають поему «однією з найглибших і несамовитих поем поета». У поемі йдеться про трагічну долю матері, у якої забрали єдиного сина на війну.

З'являється багато нових гідних книг, але класика залишається класикою. Тарас Шевченко був геніальним поетом, чого не можна не визнати і не віддати належне.