Наше життя повне стресів і хвилювань, які часто змушують вдаватися до найбільш невдалим способам позбавлення від них. А адже саме зручне і просте заспокійливе майже завжди під рукою - їжа. Придивіться уважніше до списку продуктів, в яких містяться різні речовини, здатні поліпшувати настрій і боротися з щоденними стресами.

Помідори.

Містять амінокислоту фенілаланін, яка уповільнює розпад ендорфінів - гормонів, відповідальних за гарний настрій. До того ж, давно відома здатність продуктів червоного кольору заряджати організм енергією і стимулювати активність.

Індичка. Містить велику кількість того ж фенілаланіну, що є в помідорах. Ця амінокислота перетворюється в допамін - нейромедіатор, що піднімає настрій і перешкоджає появі депресії. Німецьке дослідження показало, що дія фенілаланіну по ефективності подібна до дії антидепресантів.

Вино

Є багатим джерелом поліфенолів - надзвичайно цікавих речовин, які блокують агресивне вплив зовнішнього середовища на організм: вони виводять токсини і володіють антистресовий вплив. Ось чому келих вина легко заспокоїть вас і підвищить настрій.

Зелений чай.

Крім величезного числа антиоксидантів, в ньому міститься вітамін С, який сприяє зменшенню виділення гормонів стресу.

Шоколад.

Містить безліч речовин для підняття вашого настрою. Наприклад, фенілетиламін - натуральний антидепресант, присутній в організмі, або анадамід, що впливає на ту ж частину мозку, що і активний компонент конопель (тетрагідроканнабінол). До того ж, солодкість збільшує рівень ендорфінів - гормонів щастя.

Шоколадне морозиво.

Крім всіх чарівних властивостей самого шоколаду, цукор, який кладуть в морозиво, підвищує рівень серотоніну, а жир підвищує вміст ендорфінів. Виріб щастя!

Зелений салат і листова зелень (петрушка, кінза).

Джерела амінокислоти тирозин, яка допомагає боротися з депресією. Взагалі, зелені продукти володіють всіма якостями зеленого кольору: заспокоюють, сприяють рівновазі, гармонії, приводять в норму артеріальний тиск, знімають емоційне напруження і лікують головні болі, розслаблюють в стресових ситуаціях.

Куряче м'ясо.

Багате на триптофан - амінокислота, яка перетворюється в заспокійливу речовина серотонін.

Стручкова квасоля.

Вживаючи її, ви збільшуєте вміст фолієвої кислоти, яка підвищує рівень серотоніну.

Брокколі.

Містить фолієву кислоту, яка входить в групу вітамінів B. B9 (фолієва кислота) бере активну участь у піднятті вашого настрою.

Молоко.

Містить амінокислоту триптофан. Вона потрібна мозку для освіти серотоніну - нейромедіатора, який надає заспокійливий ефект і піднімає настрій.

Жирна риба (скумбрія, сьомга, форель). Фінське дослідження показало, що люди, які споживають рибу на 30% більше, ніж інші, рідше страждають депресією. Жирна риба - найкраще джерело омега-3 жирний кислот, які збільшують рівень серотоніну, а також підвищують сприйнятливість до нейромедіатора. Високі дози омега-3 можуть допомогти навіть хворим, що страждають клінічної депресією. Також, така риба містить вітамін B12, потрібний для утворення серотоніну.

Цільнозерновий рис або паста.

Багаті вуглеводами, які підвищують рівень серотоніну. Складні вуглеводи, що містяться в рисі, допомагають довше зберегти гарний настрій.

Чорниця.

Ця диво-ягода наповнена антиоксидантами і вітаміном С, які важливі для боротьби зі стресом.

Горіхи.

Джерело номер один селену, який допомагає зберегти гарний настрій і запобігти депресії. Також вони містять вітамін B2 (рибофлавін), вітамін Е, магній, цинк. Вітаміни групи B і вітамін Е потрібні для виробництва серотоніну. Цинк бореться з негативними наслідками стресу, а вітамін Е - антиоксидант, що знищує вільні радикали.

Смачна їжа.

Споживання їжі, яку ви вважаєте хорошою на смак, стимулює виробництво ендорфінів - природних болезаспокійливих нашого організму. Так що не відмовляйте собі в будь-яких продуктів!

Також поліпшенню настрою сприяють: червоний солодкий перець, морква, груші, банани, сочевиця, морепродукти.

Інформує О.Д.Комов. Лікар з загальної гігієни.