Визначити якість питної води можна досить простими і ефективними способами, які не потребують проведення складних хімічних експертиз.

Якщо у вашій квартирі з крану тече вода сумнівної якості, одноразове її вживання навряд чи завдасть шкоди здоров’ю, з невеликою кількістю випитої рідини організм впорається без проблем, відфільтрувавши її, знешкодивши і нейтралізувавши шкідливі речовини, що містяться в ній.

Щоденне ж вживання такої води протягом тривалого періоду здатне підірвати навіть саме міцне здоров’я. Саме тому пропонуємо вашій увазі кілька способів перевірки в домашніх умовах якості питної води.

Крапля води

Найпростіший спосіб, що стовідсотково визначає наявність у воді солей і домішок. Наносимо краплю води на поверхню чистого скла або дзеркала. Якщо його поверхня після висихання краплі залишиться ідеально чистою, вітаємо – ви п’єте якісну і корисну воду.

У разі, коли на місці висохлої води залишаться розводи, таку рідину назвати чистою водою можна з великою натяжкою.

Відстоювання

Набираємо в трилітрову банку воду, щоб уникнути попадання в досліджувану рідину сторонніх часток накриваємо банку кришкою і на 3-4 дні поміщаємо її в темне місце. Після закінчення зазначеного часу витягуємо ємність з водою на світло і уважно розглядаємо.

Зелений наліт на стінках банки безпосередньо вкаже на наявність у воді найпростіших водоростей, осад на дні банки свідчитиме про присутність в рідині органічних речовин, а масляна плівка на поверхні води безпомилково видасть наявність у воді сторонніх хімічних сполук.

Кип’ятіння

В ідеально чистий посуд наливаємо воду, ставимо ємність на вогонь і доводимо до кипіння. Прокип’ятивши рідину в посуді протягом 10-15 хвилин, воду зливаємо, а самі уважно розглядаємо бічні стінки і дно посудини.

Присутність накипу темно-сірого кольору вкаже на надлишок у воді оксидів заліза, а світло-жовтий осад дозволить зробити висновок про наявність у воді великої кількості солей кальцію і різних оксидів.

Тестування марганцівкою

Готуємо невелику кількість (близько 100 мл) слабкого водного розчину перманганату калію. Воду для приготування розчину марганцівки слід брати завідомо якісну.

Наповнюємо наполовину склянку водою, придатність до вживання якої необхідно перевірити, і вливаємо в неї приготовлений розчин марганцевокислого калію. У разі, якщо рідина в склянці набуде жовтуватого відтінку, вживати таку воду для пиття категорично не рекомендується.

Якщо результати перевірки вкажуть на недостатню якість питної води у вашому будинку, слід невідкладно перейти на використання бутильованої води для пиття або води з артезіанських джерел.

Досить непогано очищують воду від шкідливих домішок побутові фільтри для очищення води. Якщо таких фільтрів у вашому господарстві немає – не біда. Воду можна очищувати й підручними засобами.

Джерело