Враховуючи постійно високий попит на золото і зростання цін на нього, шахраї вже давно навчилися досить правдоподібно підробляти золото, надаючи йому необхідні якості і властивості. Тому дуже часто у багатьох людей постає питання про справжність того чи іншого золотого виробу або навіть злитка. Не завжди просто відповісти на це питання без спеціальної підготовки, адже однозначну відповідь про справжність золота може дати тільки фахівець, який має спеціальну апаратуру для перевірки справжності золота.

Існує кілька давно перевірених способів, як перевірити золото на справжність в домашніх умовах.

Пробірне клеймо

Перше, на що потрібно звернути увагу при перевірці справжності золота – спеціальне пробірне клеймо. Візьміть гарну лупу і уважно розгляньте його. Воно має бути чітким і розташовуватися паралельно тій деталі прикраси, на яку нанесено. Цифри, що знаходяться всередині клейма, також повинні бути ідеально рівними. Хорошою гарантією достовірності золотої прикраси служить клеймо виробника. Вироби, які містять такий відбиток, також украй рідко бувають фальшивками. Уважно вивчіть зворотну сторону золотої прикраси. Якщо вона ідеально рівна і гладка, швидше за все, перед вами високоякісний продукт. Тріщини, щербини і неакуратно вставлені камені повинні вас насторожити.

Магніт

Щоб перевірити золото на справжність візьміть потужний високоякісний магніт. Прикладіть магніт до золота, яке ви хочете перевірити. Якщо воно притягнеться до магніту, це не якісне золото або зовсім не золото. Це може бути або низькопробне золото або перед вами просто позолочений виріб.

Лінії

Щоб перевірити пробу золота проведіть ним по необпаленій керамічній плитці. Золотий предмет залишить тонку золотисту лінію. Вироби з інших металів «під золото», якщо ними провести по необпаленій кераміці, залишать або сірий, або чорний сліди.

Також можна провести кілька ліній на будь-якому темному твердому предметі за допомогою виробу, який хочете перевірити і кілька ліній завідомо золотим предметом. Порівняйте результати, лінії повинні бути золотими.

На слух

Якщо ви – володар тонкого музичного слуху, ви обов’язково помітите різницю в звуках при падінні на скляну поверхню завідомо золотої каблучки та каблучки-підробки. Звук при падінні золотих предметів повинен бути абсолютно однаковим.

Йод

Нанесіть на виріб, що перевіряється, крапельку йоду. Зачекайте 3-5 хвилин. Потім зітріть рідину м’якою тканиною, якщо слідів на прикрасі не залишилося, значить, золото справжнє.

Оцет

Виріб, що потребує перевірки на справжність на 2-3 години слід опустити в ємність з оцтом. Підробка під золото обов’язково почне покриватися шаром окису і, як наслідок, помітно потемніє. Справжній предмет із золота зовні ніяк не зміниться.

Хлібний м’якуш

Ювелірний виріб потрібно закатати в м’якуш свіжого житнього хліба. По закінченню двох або трьох днів зачерствілий хлібний шматок розламують і витягують прикрасу.

Сліди окислення на золотому виробі чітко вкажуть на те, що це «золото» – зовсім не золото, оскільки справжньому золоту окислювальні процеси не знайомі. А якщо виріб після перебування в хлібному м’якуші й зовсім вкрився зеленим нальотом, позбудьтеся такої прикраси якомога скоріше, вона – з відполірованої міді.

Оптичний спосіб

Порівняйте, як грає відтінками випробуваний зразок на сонці і в тіні. У виробу зі справжнього золота колірна гамма, що на сонці, що в тіні, буде абсолютно однакова. Підробка ж під золото в тіні буде виглядати значно темніше, ніж на сонці.

Джерело