Ми звикли, що з настанням весни настає і найбільш очікуване свято – 8 Березня, яке відзначене у календарі як Міжнародний жіночий день.

У Міжнародний жіночий день в багатьох країнах Європи ніхто не відпочиває, а працює за розкладом. Набагато більшого поширення тут отримав День Матері, який можна вважати певним аналогом нашого свята, але тільки відзначають його в травні.

Цікаво святкують 8 Березня в Італії: дівчата збираються і влаштовують дівчачі вечірки, без чоловіків. З цього приводу в багатьох розважальних закладах їм дарують подарунки і пропускають безкоштовно.

У Болгарії жіноче свято вважається сімейним святом, де вшановують всю жіночу половину роду. Чоловіки готують вечерю і допомагають по господарству. Як і на всій території Європи, цей день не вважається вихідним.

Не так давно 8 Березня був офіційно перейменоване на День Матері в Таджикистані. Це було зроблено з метою посилити увагу і пошану до всіх матерів країни, адже саме вони є головними хранительками вогнища.

А жителі Вірменії настільки шанують жіноче свято, що триває воно не один день, а цілий місяць.

Якщо поглянути на азіатські країни, то тут Міжнародний жіночий день вшановується набагато більше.

Так, у В’єтнамі 8 Березня відзначають вже кілька тисяч років, проте, свято не відразу стало вважатися загальним. Спочатку це був день пам’яті сестер Чинг, які проявили хоробрість і очолили визвольний рух у країні багато років тому.

У Китаї чоловіки дарують подарунки своїм жінкам, а жінки, в свою чергу, насолоджуються загальною увагою. Найактивніших і працьовитих хвалять прилюдно на міських зборах, які все ще влаштовують у цій комуністичній країні. Але є один мінус: 8 Березня і тут не вважається вихідним днем.

Японці змінили дату і змінили концепцію: 3 березня вони святкують День дівчаток. Але головні атрибути залишилися незмінними: подарунки, квіти, увага.

А якщо переміститися в іншу частину планети і подивитися, як святкують жіночий день на Кубі, ми будемо приємно здивовані. Чоловіки не просто дарують подарунки своїм коханим, матерям, дружинам, сестрам, але і всіляко радують їх і ніжними романтичними сюрпризами. На вулицях міста влаштовують цілі карнавали і гуляння на честь всіх жінок країни.

Наші сусіди поляки теж не забувають привітати своїх дружин, сестричок, подруг, бабусь у Міжнародний жіночий день. Але все-таки вихідного дня у них немає. Вони всі дружно йдуть до школи, на роботу чи у своїх справах і лише вечором за святковою вечерею можуть привітати любих жінок.

У Болгарії ставлення до цього свята неоднозначне. Навіть самі жінки досить часто про нього забувають або й, навіть, свідомо відмовляються від святкування. Але є й такі, що не нехтують зайвою нагодою привітати своїх коханих, матусь чи сестричок.

Для італійців та литовців 8 Березня не має статусу державного. Але в Італії кожного року в цей день жінки збираються великими компаніями і весело проводять час. А от литовці більш пасивні.

Для німців 8 березня не є популярним святом, тут прийнято вітати жінок у травні на День матері. Належить згадати, що за часів поділу Німеччини східна її частина вітала жінок, а західна — навіть не чула про таке свято.

У Франції ситуація дещо схожа з Німеччиною — французи знають про це свято, проте вітають своїх жінок подарунками та квітами з Днем матері, а молодих дівчат — на День святого Валентина.

У Греції традиційно вшановують найбільш впливову та шановану жінку міста чи села. Також цього дня жінки Греції користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Оригінальні ідеї для подарунків мамі, бабусі та доньці на 8 березня

7 жіночих імен, які "притягують" щастя як магніт