У Рівному розгорівся скандал довкола складських приміщень книгарні «Ранок», яка розташована у підвалі будинку по вулиці Соборна, 57. Після створення ОСББ мешканці будинку вирішили підняти питання про право власності на частину підвалу.

Проте власник мережі книгарень «Ранок» Світлана Богінська заявляє, що мешканці не лише хочуть забрати склад, а й взагалі виступають проти роботи книгарні та вимагають її закрити.

«У ремонт цього приміщення ми вложили тисячі гривень. В липні минулого року мешканці створили ОСББ і ми всі дуже раділи, що вони зможуть нам допомагати, але вийшло навпаки. Вони налаштовані на закриття книгарні, були подані позови до суду, мене викликали в прокуратуру. Однак ці підвали не є власністю ОСББ, це комунальна власність»,- каже Світлана Богінська.

Її слова підтверджує і начальник управління комунальної власності виконавчого комітету Рівне нської міської ради Наталія Поліщук .

«У 2006-му році до міської ради звернулася Богінська із тим, аби відкрити у частині міста книгарню, їй було запропоновано ряд приміщень серед яких і Соборна, 57. Складське приміщення, яке має спільний вхід є об’єктом цивільної оборони і це не протирадіаційним укриттям, ще до 2006 року передавалося в оренду. Це є об’єкт комунальної власності. Цей статус з нього ніхто не знімав з того моменту, як міській раді воно надалось. Спочатку воно було в оренді ЖКП «Паркове», згодом ЖКП «Західне», а після змін у законодавстві орендодавцем цього майна є управління комунальною власністю Рівне нської міської ради. Це об’єкт був переданий Богінській згідно результатів відкритого конкурсу»,- каже Наталія Поліщук.

За її словами, територіальна громада є таким самим власником майна, як і мешканці житлового будинку. В даному випадку по вулиці Соборній, 57.

«У цьому будинку є 32 квартири і 125, 7 метрів квадратних підвальних приміщень в яких розміщенні комірчини. Однак мешканці претендують чомусь ще на 26 квадратних метрів, які є комунальною власністю»,- зауважує Поліщук.

Представник ОСББ Катерина Тищук апелює на те, що у складському приміщенні книгарні знаходиться загальнобудинковий лічильник тепла та решта мереж.

«Це приміщення з моменту побудови будинку, згідно технічної документації, завжди було допоміжним. Тобто слугувало в якості комірчин для мешканців. У 2014-му році рішенням міськвиконкому було затверджено перелік нерухомого майна, що є комунальною власністю. Де це приміщення було віднесено до об’єктів комунальної власності. Однак зауважу, що із Богінською укладений договір оренди у 2012-му році, а в 2015-му були внесенні зміни. Проте зауважу, що ОСББ і мешканці будинку претендують не на приміщення самої книгарні, а на складське приміщення»,- додає Катерина Тищук.

Світлана Богінська каже, що готова виділити кошти на перенесення загально будинкового лічильника, якщо мешканці будинку згідні будуть піти на мирну угоду. Однак поки цю справу розглядатиме суд, який дасть оцінку діям міської влади, яка є орендодавцем приміщення.

Про це повідомляє Erve.ua