24 лютого о 15.00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї (вулиця Драгоманова, 19, Рівне) відбудеться презентація книги Тетяни Самсонюк «Полонені вересня 1939-го».

У книзі представлено долі 19 кадрових військовослужбовців та резервістів Війська Польського, понівечених радянським тоталітарним режимом у часи політичних репресій на території Рівне нщини в 1939–1941 рр.

Біографічні нариси про них опубліковано польською та українською мовами, доповнено архівними матеріалами, документами та фотографіями, вилученими у військовополонених під час арештів у табірних пунктах трудового табору № 1 НКВС.

Видання спрямоване до науковців, родичів і знайомих згаданих військовиків, усіх, хто цікавиться перебігом подій Другої світової війни та історією загалом.

Рецензенти видання: доктор історичних наук Володимир Борщевич, голова Рівне нської обласної організації Товариства «Меморіал» та кандидат історичних наук Володимир Марчук, старший викладач кафедри історії імені Миколи Ковальського Національного університету «Острозька академія».

Книгу підготувала до друку редакція польського-українського видання «Волинський монітор» («Monitor Wołyński»), на сторінках якого із грудня 2014 р. Тетяна Самсонюк, головний спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Рівне нської області, веде рубрику «Повернуті із забуття». До книги увійшли тексти, раніше опубліковані в рамках цієї рубрики.

Науково-популярне видання «Полонені вересня 1939-го» вийшло друком завдяки фінансовій підтримці Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку та фундації «Свобода і демократія».

Інформує Monitor Wołyński