Заступник Міністра Роман Ілик, представив рівненським медикам програму «Доступні ліки».

В рамках поїздки посадовець відвідав лікарські амбулаторії в селі Користь Корецького району, селі Бабин Гощанського району, Рівне нський медичний коледж та побував у військовому госпіталі.

Заступник Міністра представив лікарям програму «Доступні ліки», яка має запрацювати з 1 квітня.

За рецептом лікаря пацієнти зможуть отримувати безкоштовні ліки або ж трохи доплачувати за більш дорожчі. Програма охоплює три групи препаратів - від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. На це Уряд виділив півмільярда гривень у 2017 році.

«Реінбурсація, тобто часткова чи повна компенсація вартості ліків, є дієвим механізмом. МОЗ встановлює референтну ціну - межу, яка є у сусідніх країнах, наприклад, у Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині, Латвії. А в рамках референтної ціни ми маємо певний перелік препаратів, які можуть бути виписані для пацієнта», - зазначив посадовець.

За словами Романа Ілика, хворий отримуватиме від лікаря рецепт по діючій речовині, а не по лікам з комерційною назвою. Найдешевший препарат із своєї групи пацієнт отримує безкоштовно. Інші ліки, які є в програмі реінбурсації до встановленої референтної ціни, він може отримати з невеликою доплатою. Ті препарати, які коштують більше, люди зможуть придбати у рамках вільного ринку.

Світлана Богатирчук-Кривко повідомила, що на Рівне нщину вже надійшло понад 14 мільйонів гривень субвенцїї на відшкодування вартості ліків. Наразі в профільному управлінні працюють над реєстром пацієнтів по кожній групи захворювання.