Надзвичайний стан в енергетиці України, згідно з розпорядженням уряду, набув чинності сьогодні, 17 лютого. Про це свідчить розпорядження №103. За ним, надзвичайний стан діятиме від 17 лютого до 17 березня 2017 року.

Рішенням Кабміну передбачено застосування графіків погодинного відключення електроенергії кінцевим її споживачам.

Крім того, передбачено регулярний техогляд енергоблоків атомних електростанцій у вихідні дні з метою зниження навантаження на енергоблоки і, в разі необхідності, розвантаження енергоблоків.

Задекларованою метою НС є також економія споживання антрацитового вугілля. У Міненерго вважають, що НС дозволить заощадити від 300 до 350 тисяч тонн антрацитового вугілля.

Згідно з розпорядженням, у період дії надзвичайних заходів НЕК "Укрэенерго" зобов'язана визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенерувальних потужностей; встановити вимоги щодо складу обладнання ТЕС у розрізі енергоблоків;за необхідності та за погодженням з Міненерговугілля – застосовувати графіки аварійних відключень (ГАО).

У свою чергу, ДП "Енергоринок" необхідно розробити графіки навантаження енергосистеми з урахуванням вимог "Укренерго" щодо складу обладнання ТЕС; забезпечити нарахування платежів за електроенергію її виробникам (які працюють за ціновими заявками), для яких зафіксовані графіки та обсяги виробництва, граничної ціни системи.

Крім того, НАЕК "Енергоатом" зобов'язана забезпечити часткове розвантаження окремих блоків АЕС у вихідні та святкові дні за необхідності.

Інформує: ESPRESO