В Мережі з'явилася смертельна гра, яка підштовхує самотніх дітей до самогубства. Псевдодрузі вислуховують проблеми ваших діток а потім переконують, що вони нікому не потрібні і вихід з будь-якої ситуації лише один - звести рахунки з життям.

Найперші згадки про "море китів" з'явилися в Мережі ще два роки тому. Тоді ця хвиля прокотилася по всій Росії, про неї писали навіть великі видання, вели власні розслідування.

Посадили за грати навіть адміністратора однієї з груп - Філіпа "Ліса", який підштовхував підлітків до самогубства у закритих групах, де учасникам протягом 50 днів давалися завдання, а у фіналі пропонувалося здійснити "самовипилювання".

Журналісти rivne1.tv поспілкувалися з юною рівнянкою, яка грала у цю смертельну гру. З етичних міркувань ми не називаємо ім'я дівчинки. У неї ніколи не було думок про самогубство, але те що здавалось дитячою забавкою могло б мати летальний кінець.

Як ти потрапила в цю гру, чим вона тебе зацікавила?

"Про гру я дізналася від подруги з інтернету, вона була в ній, і розповіла про неї. Вона запропонувала піти з нею, я погодилась. Коли я вступила в бесіду, діти які теж грали вислуховували мої проблеми, давали поради, але потім нам усім починали говорити, що смерть - це єдиний вихід від всіх проблем, що існують на світі".

Яким було твоє ставлення до самогубства до гри і як воно змінювалось, коли ти почала грати?

"З самого початку мені здавалося, що це не правильно, але з кожною історією, яку ми розказували, нам приводили підтвердження, що ми, діти, нікому не потрібні."

Тобі давали завдання і ти їх виконувала?

"Так, більшість завдань було на основі того, що треба різати своє тіло. Перші рази було дуже страшно і противно, противно тим, що цим займаюсь. Але з кожним разом, я звикала, і була ніби запрограмована тим, що коли якась проблема, треба брати в руки якийсь гострий предмет."

Як вони слідкують за дітьми, у них існує якась система?

"Ми кожного дня спілкувалися по скайпу і усі показували хто, що зробив. Але ще у них є сайт і кожній дитині дають номер. Коли заходиш на сайт висвічуються червоні цифри на чорному фоні і вони з кожною хвилиною зменшувались,ніби відлік до чогось."

Були у цій грі ще діти з Рівного?

"З Рівного я була одна, і з різних куточків Росії були діти."

Вам показували фото чи відео тих дітей, які вчинили самогубство?

"Коли я була в бесіді, то кидали фотографії, з порізами, рук, ніг, животів, губ, і всі писали типу "вау, як красиво, я теж так хочу". Ще була група, суть в неї була типу така: коли помирає дитина з гри, адмін на стіні викладає її фото, коли настала смерть, що дитя зробило, і в скільки годин. А в коментарях інші писали "Молодець, змогла", "горджусь тобою". Таких дат смерті з нашої групи було чотири, а в інших близько 50-ти."

Чи бачила ти обличчя тих, хто давав завдання?

"Обличчя я не бачила але самого головного звали - Філіп."

Як тобі вдалось вийти з гри?

"Хтось з маминих знайомих зайшов на мою сторінку, і розказав мамі. І батьки мене витянули. Ну як батьки, довгий час була під доглядом і лікуванням психолога."

Які були відчуття і думки коли ти вийшла з гри?

"Коли мене почали витягувати з неї, мене охоплювала злість. Злість за те, що не виконала те, що почала, тобто самогубство. Це на той час була моя єдина ціль."

Що б ти порадила або хотіла б сказати дітям, які можливо хочуть почати грати а можливо й вже у грі?

"Не потрібно починати грати в це, бо ви напевно гадаєте, що це жарти, і ви зможете вийти з цього, то це те так, вас будуть примушувати це робити, і давити на психіку, навіть якщо вийти зможете, то подумайте, що після цього всього у вас буде на тілі, які шрами. Якщо навіть у вас є якісь проблеми в житті, говоріть про все батьками, це найрідніші люди, не треба все тримати в собі".

Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляє про виявлення у соціальних мережах небезпечних груп, в яких дітей доводять до самогубства.

У зв’язку з цим батькам, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, рекомендується:

– приділяти більшу увагу психологічному стану дитини;

– перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень. У разі їх виявлення – з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита;

– перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт. Перевіряти вміст спілкування у приватних чатах;

– звертати увагу на коло спілкування дитини;

– намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;

– обов’язково контролювати те, які фото- та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини;

– встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

При виявленні таких груп самостійно, просимо негайно повідомляти до кіберполіції https://www.cybercrime.gov.ua – цілодобово), телефон гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) або звертатися до адміністрації соцмережі, у якій було виявлено групу.