(*10 лютого відзначається таке цікаве свято як Кудес - день частування домовика.*)

Назва свята - Кудес (бубни) - вказує на те, що наші предки спілкувалися з домовиком або ж просто веселилися, тішачи слух музикою: Дідусь-сусід! Їж кашу, так хату бережи нашу!

Якщо дідусь-сусід на Кудес залишиться без гостинців, то з доброго зберігача домашнього вогнища, він перетвориться в досить лютого духа. Після вечері завжди залишають за грубкою горщик каші, обкладений гарячим вугіллям, щоб каша не охолола до півночі, коли домовик прийде вечеряти. Годують і примовляють: Господар-батюшка, прийми нашу кашу! І їж пироги - наш будинок бережи!

У цей день відзначається як сам Велес, так і його воїнство. Розповідається про походження Велесич, небесних воїнів Велеса. Зазвичай Велесич шанують дітьми Велеса, Сварожичами, які підкорилися Велесу - главі небесних воїнств. Але є серед них і ті, які зійшли з небес на Землю і оселилися між людьми.

Ті з них, хто потрапив в ліс - стали лісовиками, хто в воду - водяними, хто в полі - польовими, а хто в будинок - будинковими.

Домовик - дух добрий. Зазвичай він - дбайливий господар, що допомагає дружній родині. Іноді вередує, пустує, якщо йому що не до вподоби. Він лякає тих, хто не дбає про домашнє господарство і худобу.

Особлива увага була до котів, оскільки вважалося, що ці тварини єдині мають здатність бачити домовика і спілкуватися з ним, розповідаючи, добре чи погано ставляться до тваринки господарі.

У деяких областях свято відзначається 28 січня.

Окрім цього, сьогодні також відзначають – день народження комфорту, а 10 лютого 2006 р. в Італії відкрилися XX зимні Олімпійські ігри.

Свої іменини сьогодні святкують: Володимир, Георгій, Єфрем, Ігнатій, Ісаакій, Леонтій, Ольга, Федір, Яків.