Про те, що українці зможуть самі обирати собі сімейного лікаря, а його зарплата залежатиме від кількості пацієнтів, вже не перший тиждень говорять і самі медики. От тільки як саме має виглядати цей "контракт", який треба буде укласти, поки ніхто не знає.

Як розповіла начальник Рівне нського міського управління охорони здоров'я Вікторія Покоєвчук, саме це питання і мають розглянути на великому семінарі по реформуванню первинного рівня надання меддопомоги.



pic

Та не лише у контрактах питання, переконує головний медик Рівного.

- Зміни мають вступити в дію разом зі змінами у фінансуванні – з 1 липня 2017 року. З цього моменту міністерство фінансів планує бути готовим до змін у фінансуванні. Але для того має бути прийнятий певний набір нормативних актів і документів. На сьогоднішній день ми маємо тільки розпорядження Кабінету міністрів про зміну концепції фінансування галузі охорони здоров’я, - каже Вікторія Покоєвчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:З новими реформами "дякувати" лікарям рівнянам більше не доведеться [ВІДЕО]

За її словами, медики вже обговорюють питання оплати плаці, яке за реформою на пряму залежатиме від кількості пацієнтів. Тому постане питання і про рівень кваліфікації лікарів:

- Якщо лікар буде зацікавлений у хороші заробітній платі, то він буде думати, який рівень кваліфікації він повинен мати і як його покращити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Як рівнянам обрати сімейного лікаря? [ВІДЕО]

Проте водночас мова і про гарантований об'єм медичної допомоги, який пацієнти отримуватимуть безкоштовно при зверненні у поліклініку чи центр первинної медик-санітарної допомоги.

- В плані реформ передбачається важливий документ – це гарантований державою об’єм меддопомоги, - каже начальник міського управління охорони здоров'я. - Людина, яка звернулась за первинною допомогою, повинна добре розуміти, що безкоштовно вона отримає не все на світі, все що є. Ні. Держава має чітко визначитись, що буде надаватись безкоштовно. Тоді цей перелік можна буде виконати. І, я думаю, що це головна передумова того, що в принципі якість допомоги має покращитися. Адже ми чітко будемо знати, на що можна витратити кошти державного і місцевого бюджету. А щодо всього іншого, що не потрапило в цей гарантований об’єм, можна буде говорити про співфінансування.