У ніч з 7 на 8 лютого 1943 року у Володимирці відбувся перший наступальний бій відділу УПА під командуванням Григорія Перегійняка – «Коробки».

Сотня атакувала містечко і визволила його жителів від окупантів. Цим боєм УПА відкрила антинацистський фронт.

Часопис «Вісті з фронту УПА» (ч. 1, 1943 рік) повідомляв: «7 лютого цього року відбувся наступ першої сотні УПА на м. Володимирець... Найкраще відзначився особистим прикладом одчайдушности командир сотні – «Довбешка-Коробка». Здобуто 20 крісів, 65 копців, амуніції й ін. Зі сторони ворога впало 7 людей, включно з командиром жандармерії. З нашої - 1 вбитий, 2 поранених».

З нагоди 74-річчя першого бою УПА біля меморіальної дошки, встановленої на фасаді Володимирецького краєзнавчого музею, зібрались влада, громадськість та молодь не лише з Рівне нщини, а й сусідньої Волині.

Як відомо, впродовж семи десятиліть архівні дані про українських повстанців були засекречені. Вільний доступ громадянам до документів КГБ та конфіскованих спецслужбою матеріалів УПА Україна відкрила щойно з 2015 року. Тож, на переконання Інституту національної пам’яті та громадських діячів, існує потреба донесення до громадськості фактів з історії боротьби ОУН та УПА під час та після Другої світової війни.

Урочистості продовжились виступами аматорських творчих колективів, які виконували тематичні пісні, окремі з яких записані із вуст очевидців тих далеких подій.

А на завершення усі охочі мали змогу посмакувати смачним кулішем.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.