У наш час купити спеціальні ємкості для розсади не складає праці. Але чи такі вже гарні сучасні пластикові касети, торф'яні горщики або таблетки для вирощування якісного посадкового матеріалу, як стверджують їхні виробники? Чи не краще по старинці користуватися ящиками, стаканчиками, коробками з-під кефіру або іншою підручною тарою?

ЯЩИК

Мабуть, найдавніший спосіб вирощування розсади - посадка насіння у загальний ящик з наступною пікіровкою. Так вирощували розсаду наші бабусі. Ящик може бути дерев'яний, пластиковий або пінопластовий. Як правило, ящик ставлять на піддон, а зсередини вистилають поліетиленовою плівкою і заповнюють землею.

Плюси: у ящику можна виростити більше сіянців, чим в індивідуальних склянках; його зручно перевертати; ящик не вимагає додаткових пристосувань під час перевезення; його легко сколотити самостійно і заощадити гроші.

Мінуси: у процесі пікіровки або висаджування сіянців у грядки велика ймовірність ушкодження коренів (а це означає затримку росту і плодоносіння); дерев'яний ящик, наповнений землею, досить важкий.

ПЛАСТИКОВІ КАСЕТИ

Пластикові касети - це скріплені разом невеликі ємкості із дренажними отворами різної довжини і ширини. Вони дуже прості у використанні: необхідно просто заповнити кожну комірку ґрунтовою сумішшю і сміливо висаджувати насіння.

Плюси: легко підігнати під потрібний розмір, розрізавши ножицями; коштують недорого, а служать довго; касети легкі та компактні; уже мають отвори для гарного дренажу; розсада легко виймається з комірок.

Мінуси: касети "великого формату" незручні для транспортування, тому що дуже кволі й можуть тріснути під вагою землі і рослин; через те, що комірки скріплені між собою, при вийманні одного сіянцю можна ненавмисно порушити земляну грудку іншого; не безкоштовні; не кожній культурі вистачить місця в невеликій комірці (наприклад, корінню перців і баклажанів може не вистачити "глибини" касети).

ТОРФ'ЯНІ СТАКАНЧИКИ

Вони дуже популярні серед городників, особливо у прихильників органічного землеробства, оскільки виробляються з екологічно чистих матеріалів і легко розкладаються в землі. Часто рекомендують використовувати торф'яні горщики і склянки на другому етапі - для пікіровки розсади, а не для посіву насіння.

Плюси: міцні та безпечні, не містять токсичних речовин; стінки стаканчиків пористі, пропускають повітря й воду, не дозволяючи корінню "закисати"; розсада висаджується на постійне місце безпосередньо в горщику, а значить коренева система не травмується взагалі; розсада приживається практично 100%; торф, що розкладається, служить додатковим добривом.

Мінуси: не всі наявні в продажі торф'яні стаканчики відрізняються гарною якістю; мають схильність до розмокання; недешеві; можуть "запліснявіти", тобто покритися цвіллю; у торф'яних ємкостях ґрунт швидше втрачає вологу, а значить потрібно пильно стежити за розсадою і не допускати пересихання.

ТОРФ'ЯНІ ТАБЛЕТКИ

Торф'яні таблетки - спресований дрібний торф із живильними добавками в оболонці з міцної сітки. Їх укладають у піддон і заливають водою. Таблетки розбухають і збільшуються у висоту в кілька разів, після чого зверху в поглиблення висаджують насіння.

Плюси: пікіровка без зайвих рухів: таблетка просто закопується в ґрунт; відмінна повітро- і вологопроникність, що немаловажно для розвитку потужної кореневої системи; не потрібно готувати або купувати розсадний ґрунт, принаймні на першому етапі вирощування розсади.

Мінуси: дороге задоволення; як і у випадку з торф'яними горщиками необхідний постійний контроль за вологістю - дуже легко пересушити коріння сіянців. Однак спритні садівники завжди знайдуть вихід з положення. Наприклад, для рішення проблеми з вологістю торф'яні таблетки з розсадою поміщають у пластиковий контейнер з-під тістечок або торта. Контейнер заповнюють водою до країв, а таблетки вже самі беруть стільки вологи, скільки потрібно.

ПЛАСТИКОВІ СТАКАНЧИКИ

Один з кращих варіантів ємкостей для розсади - це пластикові стаканчики різної місткості. Вони можуть бути як спеціально "заточені" під вирощування розсади, так і звичайні прозорі з наборів одноразового посуду. Причому, знадобляться два комплекти таких склянок: одні обсягом 100-150 мл для первісної посадки насіння, а другі обсягом 500 мл для наступного пересадження молодих рослин (пікіровки).

Плюси: стаканчики дешеві, але прослужать не один рік; рослини легко витягаються без ушкодження земляної грудки.

Мінуси: якщо використовувати прозорі одноразові стаканчики, потрібно не забути проробити дренажні отвори (наприклад, розпеченим цвяхом); можуть виникнути складності під час перевезення (зазвичай стаканчики, щоб не перекинулися, поміщають у взуттєві коробки).

Джерело