Один у полі воїн. Під прицілом, перед складною задачею, без варіантів відступу. Або пан, або пропав. Режисери починаючи від самого зародження кінематографу рідко брались за монофільми. Розгорнути повноцінний сюжет, дати волю фантазії, зацікавити глядача драматургією, і обмежитись при цьому одним обличчям на екрані, чи в спектаклі – це дуже непроста задача. Та бувають щасливі виключення, і деякі з них представлені вашій увазі у цьому короткому списку.

“WRECKED” | “ПОТЕРПІЛИЙ” (2010)

pic Режисер: Michael Greenspan | Майкл Грінспен Сценарій: Christopher Dodd | Крістофер Додд Соліст: Adrien Brody | Едрієн Броуді Герой Броуді прийшов до тями посеред лісу в розтрощеному авто із затиснутою під панеллю приладів ногою та мертвою людиною на задньому сидінні. Він нічого не може пригадати, ні як його звати, ні як він тут опинився, і єдиний його порятунок – це якомога швидше дістатись до людей. Увесь фільм це боротьба за життя, пошук людей у глухих хащах та спроби згадати, що ж все таки трапилось. Також у авто він знаходить револьвер та сумку з грошима. Схоже на те, що хтось таки сам його буде шукати, і не з найкращими намірами. Для режисера Майкла Грінспена та сценариста Крістофера Тодда це був дебют. Віддамо належне, потрібно мати неабияку відвагу, щоб зняти фільм, в якому 90 % часу на екрані одна єдина людина. Надзвичайно амбітний та складний фільм цієї парочки змусив Едрієна вижати з себе практично всі соки, прожити свого героя на всі стодесять відсотків. На екрані ми побачимо непевершену гру актора, еволюцію персонажу та просто таки титанічну акторську працю. Стрічка, при повній відсутності динамічності все рівно змушує “залипнути” та зануритись в своєрідну медитацію та спостереження за філігранною роботою головного актора. “BURIED” | “ПОХОВАНИЙ” (2010)

pic Режисер: Rodrigo Cortés | Родріго Кортез Сценарій: Chris Sparling | Кріс Спарлінг Соліст: Ryan Reynolds | Раян Рейнольдс Військовий найманець, що приймає участь у бойових діях в Іраку потрапляє в засідку де втрачає свідомість. До себе він приходить в незрозумілому тісному і темному місці. Освітивши його запальничкою він розуміє, що похоронений живцем. Морок, холод, мінімум підручних засобів та жага до життя – це все, що у нього є в розпорядженні. Півтори години емоційного, подекуди шокуючого, реалістичного та напруженого дійства, стовідсотковий саспенс з неочікуваним кінцем. Відсутність спецефектів, простий сценарій та мінімальний акторський склад, далеко не завжди з таким набором інгредієнтів в наш час вдається ”заколотити” щось цікаве, для сучасного розбалуваного глядача. Та результат в хорошому розумінні здивував. Як для режисера стрічки, так і для єдиного актора, ця робота стала переходом на новий рівень. Багато критиків не очікували такого чудового результату. “MOON” | “МІСЯЦЬ” (2009)

pic Режисер: Duncan Jones | Дункан Джонс Сценарій: Duncan Jones | Дункан Джонс Соліст: Sam Rockwell | Сем Роквел Добігає свого кінця трирічний контракт Сема на Місяці. Довгих три роки на самоті в оточенні вакууму та з вірним роботом-помічником Сем совісно виконав свою місію та готується побачитись нарешті з рідними та друзями. За два тижні до омріяного відльоту він зустрічає того, хто замінить його на станції. Ще один дебют для режисера. Цього разу Дункан Джонс. Поки що нікому ще невідомий син легендарного батька. Він прокладає свої перші кроки в кар’єрі і робить це напрочуд талановито та впевнено. Після перегляду стрічки зайвий раз переконуєшся, що цікавий сценарій, змістовні діалоги та достойний актор важливіші великих бюджетів. Сюжет змушує раз за разом занурюватись з головою в хитросплетіння, якими оповито стрічку від перших кадрів і до останніх. Хитромудрий Джонс зумів за кожним поворотом заховати для нас загадку, символ, плід для роздумів про вічні людські цінності та про глибинні проблеми особистості. Головний символізм фільму, та можна так сказати , лозунг, озвучується в останньому діалозі Сема з роботом Герті в кінці фільму, чим підводить риску під цією масивною та талановитою роботою нашого дебютанта. *( ”127 HOURS” | 127 ГОДИН (2010)

pic Режисер: Danny Boyle | Денні Бойл Сценарій: Danny Boyle | Денні Бойл Соліст: James Franco | Джеймс Франко Екстримал Арон Ральстон одного вихідного дня вирішив вчергове самостійно піти до свого улюбленого каньйону. В результаті – 127 годин без їжі, води та надії на порятунок. Вся стрічка обертається навколо одного-єдиного героя та пастки, в яку його занесла доля. Це фільм про боротьбу за життя. Про страждання, як психічне, так і фізичне, про найважчу перемогу, яку тільки можна собі уявити, перемогу над самим собою. Фільм знятий на реальний подіях, що додає і без того напруженому фільму додаткових переживань. “CAST AWAY” | “ВИГНАНЕЦЬ” (2000)

pic Режисер: Robert Zemeckis | Роберт Земекіс Сценарій: William Broyles jr. | Вільям Бройлес молодший Соліст: Tom Hanks | Том Хенкс Керівник одного з відділів міжнародної служби доставки, з розписаним похвилинно життям та скрупульозним та вимогливим ставленням до своєї роботи одного дня змушений кардинально переглянути свої погляди на відведений йому час на землі. Роберт Земекіс вкотре тішить кіно-гурманів, Том Хенкс вкотре доказує, що достойний титулу “обличчя кінематографу” сьогодення. Герой, як і в попередній стрічці, бореться сам-на-сам з її величністю природою, та так само, як і герой “127 годин” бореться в першу чергу з самим собою. Не перейматись пригодами цими неможливо. Кожна маленька перемога на острові перетворюється на тріумф, а кожна невеличка поразка – на трагедію. Ми в соціальних мережах: ВК ФБ Джерело