(*1 лютого в Сполучених Штатах щороку відзначається Національний день свободи (National Freedom Day).*)

У цей день в 1865 році президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення в Конституцію США 13-ї поправки про скасування рабства.

Резолюція конгресу про внесення 13-ї поправки до Конституції США, яка скасувала рабство, звучала так: «Ні в Сполучених штатах, ні в будь-якому іншому місці, на яке поширюється їх влада, не повинно існувати ні рабства, ні підневільних робіт, крім випадків покарання за злочин, за вчинення якого винний повинен бути належним чином засуджений ».

18 грудня 1865 року дана поправка була ратифікована, а Національний день свободи вперше був відзначений 1 лютого 1942 року, хоча офіційним святом він не був ще встановлений. Церемонія проходила в Індепендес-холі — будівлі на площі Незалежності у Філадельфії, де обговорювалася, узгоджувалася і була підписана Декларація незалежності.

З тих пір стало традицією покладати вінок до Дзвону Свободи - одному із символів незалежності і свободи в США.



pic

Документ, який свідчив про офіційне святкування Національного дня свободи 1 лютого, був підписаний 30 червня 1948 року президентом Г. Труманом. Це свято відзначають у всіх штатах, але воно не є державним вихідним днем. Церемонія покладання вінка до Дзвону Свободи незмінно проходить щороку. Також проходять музичні вистави, театральні постановки, покази художніх фільмів, літературні читання.

Зараз афроамериканці складають біля 12% населення США.

Значно виросла тривалість їх життя, рівень освіти, достаток. Прямі свідчення расової дискримінації в американському суспільстві знайти важко. Будь-яка дія або висловлювання, в яких можна побачити расистське підґрунтя, зазвичай, обертаються для порушника серйозними юридичними та іншими проблемами.